Как да разпознаем повишените нива на хормона на стреса

Наричат кортизола хормон на стреса заради функцията му – нивото му се повишава значително, когато тялото е в състояние на стрес.

Според ендокринолога Елвира Яушева кортизолът е стероиден хормон, който изпълнява много функции в организма. Веднага в големи количества, той може да се освободи по време на стрес, психически или физически, производството му е необходимо, за да може човешкото тяло да издържи в такива ситуации, пише zdrave.to.

Кортизолът е отговорен главно за осигуряването на тялото с достатъчно енергия при трудни обстоятелства – той „изключва“ консумацията на енергия за системи, от които не зависи опазването на живота.

Ако обаче тялото отделя твърде много кортизол, тогава възникват проблеми – в този случай лекарите говорят за хиперкортизолизъм, който не само се проявява с неприятни симптоми, но и влошава здравето за дълго време.

Следните симптоми показват свръхпроизводство на хормона на стреса кортизол:

Изтощение

Кортизолът повишава работоспособността на организма, а също така го тонизира по време на стрес. Ако активното му производство е краткотрайно, то помага, но в дългосрочен план се превръща в тежко бреме. Тялото се уморява да бъде постоянно „на ръба“: появява се мускулна слабост, усещане за постоянно физическо изтощение.

Високо кръвно налягане

Повишеният кортизол поставя тялото нащрек и ускорява сърдечната честота. В резултат на това кръвното налягане се повишава.

Депресивни състояния

Изобилието от хормони на стреса неминуемо се отразява на нашия емоционален свят. Последиците от хиперкортизолизма могат да бъдат вътрешно безпокойство, депресивни чувства, промени в настроението, напрежение, страхове.

Качване на тегло

Хората могат да напълнеят по време на стресови периоди, дори ако ядат малко – техните хормони на стреса изпращат сигнали, че тялото трябва да се подготви за лоши времена. В резултат на това метаболизмът се забавя и така тялото се опитва да спести енергия като резерв.

Кожни проблеми

Когато нивото на кортизола в тялото се повиши, съдовете, които са много чувствителни към този хормон, страдат. В резултат на техните спазми, прекомерно напрежение и увреждане се появяват синини и заздравяването на рани също се влошава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Експертите: 7 храни за по-бързо горене на мазнините
Next post 90-годишната дъщеря на Петър Димков: Пийте чай от бял равнец и няма да боледувате