Как да се отървем от прекаленото изпотяване през лятото

Повишеното изпотяване се нарича хиперхидроза. Това медицинско състояние се наблюдава, когато нервите, които контролират потните жлези, стават свръхактивни.

Доста често хората не могат сами да се справят с този проблем и да се дистанцират от другите. Ако и вие страдате от това състояние, най-добре е да посетите лекар.

Междувременно опитайте един от следните методи, препоръчани от експерти.

Ограничете приема на кофеин

Многобройни проучвания показват, че пиенето на една или две чаши кофеинова напитка преди упражнение може да увеличи изпотяването. Кафето възбужда нервната система, затова се опитайте да ограничите приема, ако хиперхидрозата е ваш проблем.

Включете чай от градински чай в диетата си

Известно е, че градинският чай намалява усещането за топлина, а чай от градински чай е известен, че намалява симптомите на хиперхидроза. Въпреки че не са правени много изследвания, повечето лекари казват, че билковата напитка е помогнала на техните пациенти.

Препоръчва се да се пие чай, приготвен от 3 грама сушен градински чай на една чаша вряла вода. Напитката се консумира три пъти на ден. Той е ефективен както горещ, така и студен.

Избягвайте стреса

Като се отървете от стреса и безпокойството, няма да можете да премахнете медицинската причина за хиперхидроза, но също така ще предотвратите прекомерното изпотяване, причинено от емоционални реакции.

Ако не можете сами да се справите със стреса, винаги можете да потърсите помощ от терапевт. Полезни са техники за релаксация като йога или медитация.

Използвайте антиперспиранти

При закупуване на парфюми трябва да се има предвид, че дезодорантите маскират само неприятна миризма, а антиперспирантите блокират работата на потните жлези.

Ако конвенционалните антиперспиранти не работят, Вашият лекар може да Ви предпише по-силни. Не забравяйте да прочетете инструкциите за употреба, за да извлечете максимума от продукта.

Много хора правят грешката да прилагат локални лекарства на телата си сутрин. В крайна сметка, те дават най-добрия резултат, когато се използват вечер, след като вземете душ.

Не се страхувайте да използвате специални лекарства

При липса на желания ефект от употребата на антиперспирант или други локални средства, Вашият лекар може да препоръча определени лекарства. Най-често срещаните лекарства за хиперхидроза блокират сигнала в мозъка, че започва потенето.

Тези лекарства имат ефект върху цялото тяло, което ги прави наистина ефективни. Те обаче имат няколко странични ефекта, като сухота в устата, замъглено зрение и нередовен пулс.

Във всеки случай, преди да ги използвате, е необходимо да се консултирате с лекар, който ще може да избере ефективно лекарство и правилната дозировка, така че да е възможно да се избегнат нежелани странични реакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *