Как да се потим по-малко в жегите

Човешкото тяло съдържа от 2 до 4 милиона ендокринни потни жлези, повечето от които са концентрирани върху дланите, краката и главата, в подмишниците и в слабините. И всички те са чувствителни към температура, упражнения и психологически стрес. В този смисъл, не е успокояващо, че всички се потим. Въпросът е как да се потим по-малко.

В същото време количеството пот, произведено от различните хора, може да варира значително, пише Zdrave.to. Има няколко фактора, които влияят на това:

Генетична предразположеност

Някои хора са склонни да се потят повече поради наследствени характеристики. Учените все още не знаят точно кои гени са отговорни за това, но продължават да търсят подходящи варианти.

Тегло

Колкото по-тежък е човек, толкова повече топлина отделя тялото му по време на тренировка. И толкова повече се нуждае от охлаждане. По същата причина мъжете са склонни да се потят повече от жените.

Чести упражнения в топлина и влажност

Приблизително две седмици тренировки при температура от около 35°C повишават чувствителността на потните жлези към ацетилхолин, невротрансмитер, който задейства освобождаването на влага. В резултат на това тялото реагира по-чувствително на повишаване на телесната температура, започва да отделя пот по-бързо и в по-големи количества.

Навикът за аеробни тренировки

Редовното кардио също повишава чувствителността към ацетилхолин, така че тялото започва да се поти по-бързо по време на тренировка.

Горещ климат

За разлика от кратките тренировки, постоянното излагане на топлина и влажност, напротив – намалява нивото на изпотяване. Например, този механизъм позволява на хората от тропиците да не губят повече течност от необходимото и да не страдат от дехидратация.

Различни заболявания

Нарушение на водния метаболизъм може да се наблюдава при ендокринни и метаболитни патологии, злокачествени тумори и психични разстройства, както и при прием на някои лекарства. Така че, ако изпотяването се е увеличило драстично и без очевидна причина, като наддаване на тегло или горещо време, консултирайте се с терапевт.

Коригирайте диетата си

Има няколко категории храни, които могат да увеличат изпотяването: като напитки, съдържащи кофеин (кафе, зелен чай, енергийни шейкове), пикантна храна, топли ястия и напитки (те повишават телесната температура и карат потните жлези да работят по-усилено), алкохол, храна с високо съдържание на протеини и др.

И в крайна сметка, как да се потим по-малко в горещините? Най-очевидният начин е да отидете в хладна стая и да се движите по-малко. Ще помогнат в някаква степен дезодоранти и aнтиперспиранти. Първите маскират миризмата на пот, вторите пряко влияят върху нейното количество. Тези продукти съдържат алуминиеви и циркониеви соли. Те проникват в кожата, реагират с въглехидратно-протеинови комплекси на тъканите на тялото и образуват тапи, които запушват каналите на потните жлези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Защо някои хора никога не хващат ковид?
Next post Свеж сок от пъпеш – врагът на килограмите