Как да се предпазим, ако има болен от коронавирус вкъщи

Със засилване на темповете на растеж на болните от коронавирус и недостатъчните легла в болниците, все по-често ще се налага да живеем със заразата, ако някой в семейството ни се разболее.

Затова ще ви запознаем с няколко практични съвета, които да спазвате, за да ограничите вируса и да предпазите здравите членове на семейството.

Ограничете контакта със заразеното лице

Най-добрият метод за предпазване от инфекция не само с коронавирус, но и с какъвто и да е вирусен патоген, доказано си остава дистанцията. Ако имате болен вкъщи без значение дали няма симптоми или е с леки до средно тежки такива, ограничете близостта с него. Добре е той да се отдели в помещение, в което да пребивава сам. Санитарните възли се използват, само когато вие сте далеч от заразения. След употребата им е важно да се дезинфекцират щателно.

Проветрявайте много често

За да разредите концентрацията на вирусни частици, които непрекъснато насищат въздуха в жилището ви при наличие на болен човек, е важно да проветрявате максимално често. Чистият въздух ще помогне да намалите риска от заразяване на останалите членове на домакинството.

Строга хигиена

Насърчавайте стриктната хигиена в дома си. Болният трябва да мие ръцете си често и да спазва всички хигиенни мерки. Почиствайте санитарните възли след всяка употреба. Ако разполагате с повече от една баня, нека заразеният да използва едната, а останалите другата. Вентилирайте санитарните възли често. Ако нямате вентилатор в банята и тоалетната, проветрявайте често с отваряне на прозорци.

Мийте ръцете си

Миенето на ръцете трябва да е често и достатъчно щателно. Измивайте с вода и сапун в продължение на поне 20 секунди. Не докосвайте лицето си, ако сте пипали нещо, което и болният ви близък е докосвал или е бил в близост.

Помислете за носене на маска

Много хора не носят маски навън и вероятно още по-малко ще им се иска да го правят и вкъщи, но ако в дома има болен или заразен, носенето на маска може да помогне да намалите риска от инфектиране на останалите членове на домакинството.

Дезинфекцирайте повърхностите често

Колкото по-често дезинфекцирате и почиствате повърхностите, толкова по-малък ще е рискът от разпространение на заразата в дома ви. Това важи за всяка вирусна или бактериална инфекция, не само за коронавирусната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *