Как да се предпазим от опасните летни вируси

Лятото започна и с първите горещи дни си мислим: край на болестите! Уви, не е така. В топлото време също се активират вируси, които атакуват възрастните и най-вече децата, мъчейки ни с разстройство, повръщане, висока температура. Някои от старите „зимни“ познайници също не спят и дори през лятото се случва да страдаме от ангини, хреми, кашлици.

Най-често разпространените летни вируси са рота-, ентеро- и аденовирусите. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път. Местата, където най-често се срещаме с вирусите през лятото, са курортите. Но това не изключва и останалите места с голяма концентрация от хора. Положението се усложнява от високите летни температури, които потискат имунната ни система, а храната бързо се разваля.

Голяма опасност крият басейните със съмнителна чистота, тъй като влажната среда е любима за вирусите, гъбичките и бактериите. Недобрата хигиена на ресторанти и заведения за бързо хранене в морските курорти също е предпоставка за разпространение на летните вируси. Хигиената е водеща в превенцията на агресивните летни стомашни вируси.

Честото миене на ръцете е от огромно значение, за да се предпазите. Ако член на семейството ви страда от стомашен вирус, може да се наложи да носи маска или ръкавици при контакт с децата вкъщи. Имайте предвид, че стомашните вируси са силно заразни. Обикновено в рамките на 24 часа друг член на семейството проявява симптомите.

В горещините трябва да се пият много течности. Лекарите препоръчват да приемаме минимум 1,5 литра вода на ден. Избягвайте газираните напитки и соковете с добавена захар, тъй като те извличат водата от организма. За да предпазите организма от атаките на летните вируси, може да пиете билки имуностимулатори през целия сезон.

През лятото основните храни, които консумираме, са пресните плодове и зеленчуци. Преди да ги сложите на масата обаче, ги измивайте много внимателно, а при необходимост ги белете. Когато сте на заведение, избирайте ястия, които се консумират много и няма да са застояли.

За предпочитане е да са минали през термична обработка. Не пийте чешмяна вода в курортните селища, която много често се явява източник на стомашно-чревни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.