Как да се справим с пигментните петна по кожата?

Красивата и гладка кожа е мечта за всяка жена. И за да я постигнем, ние полагаме грижи – опитваме се да пием повече вода, да се храним с органични храни, да спортуваме, да медитираме и да мислим позитивно. Особено внимание обръщаме на кожата през лятото – тогава тя е най-много на показ – при това излагаме не само лицето, а и тялото си. С настъпването на по-студените месеци обаче очакваме, че пигментните петна и неравностите на тена ще изчезнат. Уви, всъщност някои от тези, както и други специфични състояния се обострят именно през тези периоди. И така – можем ли да направим нещо, за да премахнем или поне да намалим тези следи по кожата?

Споделяме с вас съвети от дерматолози, които могат да са ви от полза, ако страдате от подобни състояния на кожата. Ето какво казват те:

Разберете причината за проблема

Какво означава хиперпигментация? Просто казано – това е всяко едно петно по кожата, чийто цвят е по-тъмен от останалата ѝ част. Това се дължи на прекомерната продукция на пигмент с кафяв цвят, наречен меланин. Той може да причини петна по ръцете (т. нар. „старчески петна“), както и такива по лицето. Най-честите причини за образуването на пигментни петна са възпалителните процеси, излагането на слънце, мелазмата, както и някои лекарства и специфични медицински състояния.

Поддържайте кожата влажна, за да насърчите образуването на нови клетки

Ако имате пигментни петна, вероятно основната ви цел е да ги изсветлите, но за да постигнете това от полза ще е, ако използвате добър хидратиращ продукт. Той може да помогне на кожата ви по друг начин. За да подпомогнете образуването на нови клетки, използвайте грижа, която съдържа глицерин, хиалурон и дори ретинол.

„Тези неактивни съставки ще подпомогнат активните избелващи вещества да действат по-ефективно“ – това съветва д-р Дорис Дей. Такъв продукт ще ви помогне да възстановите липидния слой на кожата, като по този начин кожата ще остане здрава и жизнена.

Не нарушавайте структурата на кожата си

Не стискайте черните си точки, не разчесвайте агресивно ухапвания от насекоми и не причинявайте други нарушения на целостта на кожата си. Това ще повиши възпалението, което е причина за оцветяването на кожата в друг цвят. В този ред на мисли – всички ние трябва да си спомним съветите на нашите майки – „Колкото повече пипаш лицето си, толкова по-зле ще стане“.

Пазете се от слънцето

Един от най-успешните начини за справяне с пигментните петна си остава редовното нанасяне на слънцезащитен крем. Това трябва да става ежедневно – дори в хладни и слънчеви дни. UV-лъчите причиняват прекомерно отделяне на пигмент, като в резултат тъмните петна стават още по-тъмни. Избягвайте излагането на слънце през най-топлите часове през деня – между 10 сутринта и 14 следобед.

Посъветвайте се със специалист

Потърсете съвет от вашия дерматолог – по негова преценка можете да помислите за професионално решение на проблема със съответната процедура, било то химически пилинг, дермабразио, микродермабразио или пък лазерен ресърфейсинг.

Използвайте продукти с витамин C

Витамин C може да намали хиперпигментацията, тъй като той блокира продукцията на меланин, като същевременно действа като естествена грижа за избелване на кожата. Освен това той е и мощен антиоксидант, което значи, че той предпазва кожата от по-нататъшно увреждане, било то от слънцето или пък от други външни фактори.

Третирайте кожата с ретинол

Ретинолът е вид витамин А и е един от основните съставки за борбата с хиперпигментацията – той подпомага по-лесното отстраняване на мъртвите клетки и образуването на нови, пише Аз-жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post В сезона на грипа: Как да се лекуваме правилно?
Next post Диетата на балерините: Как да отслабнете със 7 прости правила