Как да се справим с проклетото акне

Ако сте от онези хора, които често се събуждат с някоя нова пъпка по тялото, напълно ви разбираме. Стресът от пандемията, липсата на чист въздух и приемът на вредни храни са едни от основните фактори за поява на акне и засилването на интензивността му. Знаем, че сте изпробвали всякакви продукти, за да изчистите кожата си, но понякога имате чувството, че нищо не работи.

Имаме добра новина за вас – може би грешката не е в продуктите, а в начина, по който ги използвате, пише „Тялото“.

Първа стъпка: Почистване

„Измиването на лицето два пъти на ден може да ви помогне за премахването на всякакви масла, мръсотия и грим“, казва дерматологът д-р Кейти Белезнай пред InStyle. Тя обаче допълва, че появата на акне не е резултат от мръсната кожа, като прекомерното измиване на лицето може да засили проблема и да наруши кожната бариера. Затова е важно да не прекалявате с времето в банята, а просто да измиете добре лицето си, за да премахнете мръсотията, която се е натрупала през деня.

Използвайте нежен почистващ препарат, който няма да раздразни кожата, но в същото време ще премахне мъртвите кожни клетки. Ако страдате от упорито акне, насочете се към продукт, който съдържа алфа-хидрокси киселини. „Те са малко по-меки от другите и не само помагат при акне, но и лекуват хиперпигментация, фини линии и бръчки“, казва дерматологът д-р Кори Хартан пред InStyle.

Според него, хиперпигментацията се причинява от самото възпаление на кожата и акнето. Ако не лекувате ефективно пъпките, ще влошите проблемите си и лечението ви ще стане още по-трудно.

Втора стъпка: Ретинолов крем

Ретиноидите са златният стандарт за грижа за кожата, тъй като се използват за често срещани проблеми като стареене, нарушена текстура и акне. Д-р Белезнай препоръчва ретиноид или ретинол с концентрация, базирана на интензивността на акнето и състоянието на кожата. „Доказано е, че дългосрочната последователна употреба на ретиноиди помага при акне, като стимулира колагена и подобрява фините линии, текстурата на кожата и тонуса й“, казва дерматологът.

Опциите без рецепта включват ретинол и адапален, докато тези с рецепта са третиноин и тазаротен. Не използвайте ретиноидите като лечение за белези, защото няма да бъде ефективно. Според д-р Хартман, те са по-полезни като средство за спиране на натрупването на мъртви кожни клетки, допълнителното омазняване и запушването на порите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *