Как да се храним по време на лъчетерапия?

Как да се храним по време на лъчетерапия?

Медиците са категорични, че за всяко заболяване, включително и рака, са много важни поведението на пациента, неговият начин на живот и хранене, отношение към болестта, неговата воля и желанието му да се стигне до положителен резултат.

Макар че много пациенти не изпитват особени усложнения при първоначално прилаганата лъчева терапия, рискът от появата им се увеличава с броя на облъчванията. Нарушаването на храносмилането и даже прекратяването на храненето могат да станат много сериозен мотив за прекратяване на лечението, да се влоши качеството на живота на онкопациента.

В днешни дни онколозите препоръчват да се започне поддържаща хранителна терапия, без да се чакат усложненията, например 7-10 дни преди началото на цикъла на лъчелечението.

Болните от рак, подложени на радиация, трябва да се хранят поне шест пъти на ден, на малки порции. Храната им трябва да бъде богата на витамини и минерални вещества. Ястията трябва да са приготвени, малко преди да се консумират.

Притопленото ястие се усвоява много по-трудно. А за болния това е важно – да се усвои нормално храната. Защото тези, които са подложени на химио- и лъчетерапия, усвояват много трудно, а понякога почти не усвояват продуктите и ястията. Желателно е продуктите за приготвяне на храната да са смлени предварително

Джинджифилът е старо лекарство срещу гадене. Специалистите казват, че може да помогне на някои хора, но не и на всички. Други стандартни практики като суха препечена филийка също биха могли да подействат. Много от богатите на скорбяла храни също действат добре за гаденето – като солени бисквити, бретцели, сухи зърнени закуски, картофи и бял ориз.

И макар лъчетерапията да не предизвиква чак толкова странични ефекти като химиотерапията, при нея също съществува реална опасност да ви се гади постоянно. Гладът обаче не е най-препоръчителното решение в тези случаи, защото спирате подхранването на здравите клетки, които се борят с рака.

За сметка на това преспокойно може да се доверите на бананите. Те съдържат специфична мекота, заради което стомахът може да ги приема и да ги обработва като хранително-енергийна храна. Тяхната енергийност е забележителна – 90ккал/100 г.

Изследвани са за свойството им да възстановяват слизестата тъкан на стомаха, да успокояват разранената лигавица и да не допускат нови разранявания. Освен това съдържат в много добра доза витамините Е и С, калий, който е много важен микроелемент за поддържане на сърцето, зъбите, костите и мускулите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *