Как да си върнем обонянието след COVID-19

Без вкус и обоняние повече от половин година след преболедуване на COVID-19. Това е случаят на много хора, минали през заболяването. Някои вече усещат миризми и вкусове, но по различен начин от преди. Като решение на проблема международни здравни организации препоръчаха ароматерапия у дома с етерични масла, съобщава NOVA.

Вместо да са приятни, парфюми, дезодоранти и всякакви химически аромати се усещат натрапчиво. Медицината нарича това явление паросмия – обонятелна дисфункция, при която мозъкът не може да идентифицира правилно дадена миризма. Получава се изкривяване – приятни аромати се усещат като изгорено, гнило или химикал. Аносмията е пълна загуба на обоняние. Има и хора, които си измислят миризми – страдащите от фантосмия. В мрежата десетки споделят за такива проблеми след преболедуване.

Д-р Даниела Карабелова, която е холистичен лекар с дългогодишен преподавателски и медицински опит, обяснява, че това се случва при около 10% от хората, които са изгубили обоняние заради COVID-19. Останалите се възстановяват бързо.

„Интересно е да знаем, че тези рецепторни клетки, които отговарят за нашето обоняние, всъщност представляват един биполярен неврон. Тези клетки, въпреки че по същество са неврони, се генерират през целия ни живот, например горе долу на всеки четири седмици ние образуваме нови неврони. Това е добрата новина, защото би трябвало да очакваме, че обонянието ни се възстановява”, обясни д-р Карабелова.

На този етап полезните ходове в подобна ситуация с обонянието не са много, сред тях обаче е ароматерапията.

„Това е така наречената тренировка на обонянието. За евкалипта, например, е добре да отворите шишенцето и да го вдишвате в продължение на две, три до четири минути, ако разполагате с такова време. Това трябва да става не така дълбоко, все едно искате да го помиришете, а така както кученцата душат”, добави д-р Карабелова.

Нейната препоръка е терапията да се прилага 3-4 пъти през деня. Най-ефективна са тези от евкалипт, розмарин, лавандула и босилек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *