Как да си набавим калий с храната?

Калият е един от най-важните минерали, необходими на човешкото тяло. Той понижава високото кръвно налягане и риска от инсулт, предотвратява образуването на камъни в бъбреците и остеопороза и предпазва костите от загуба на калций. Затова е важно той да присъства в ежедневния ни прием.

Общоприето е, че бананът е сред лидерите по съдържание на калий. Има обаче продукти, които значително го превъзхождат по този компонент. Диетологът Ейми Шапиро разказа за най-полезните от тях пред „Real Simple”.

На първо място експертът препоръчва включването на авокадо в менюто ни. Половината от този плод съдържа десет процента от дневната нужда от калий. Авокадото има високо съдържание на фибри и здравословни за сърцето мазнини.

Сладките картофи също са богати на калий. Освен това популярният продукт е богат на витамин А, който подобрява зрението и състоянието на кожата. Добър за очите е и спанакът, който, заедно с калия съдържа лутеин, зеаксантин, целулоза и фолиева киселина.

През лятото и есента динята ще бъде ваш безценен източник на калий. Плодът съдържа също много витамини А, С и фибри. Нещо повече, динята е богата на антиоксиданти, за които е доказано, че намаляват риска от някои видове рак, казва Ейми Шапиро.

Диетологът съветва също да добавите към менюто си боб, сушени кайсии и нарове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *