Как да си стоплим студените крака през зимата

Още от древността има една поговорка – главата трябва да е хладна, а краката – топли. Така мозъкът ще може да мисли по-добре и да координира важните процеси в организма, а топлите крака ще улесняват дори заспиването вечер. Обратната пропорция гореща глава/студени крака може да е първи симптом на процес на започващо разболяване. Освен това всяка простуда започва от стъпалата. Така че е добре да уточните дали не е някое заболяване, а след това прибегнете към народната медицина.

Студените крака се усещат особено силно през зимните месеци. Така че обърнете внимание коя част от тях са ледени: само пръстите, стъпалата или целите крака. Специалистите са забелязали също, че хората, които упражняват умствени професии, по-често имат студени крайници. Това се свързва с натоварването на главата, която разговорно „пуши” от много работа, силен стрес и нервно пренапрежение.

Народната медицина препоръчва няколко изпитани начина краката да се затоплят трайно. Един от тях е свързан с поставянето при лягане на затоплена тухла, увита в хавлия, за да не гори при допир. Това в наши дни може да свърши и електрическата възглавничка.

Друг много по-лесен начин е вечер краката да се стоплят в съд с гореща вода. В нея може да се постави и щипка морска сол, но след това задължително е стъпалата да се отмият с нова струя топла вода. След това трябва да се обуят чорапки и така да се легне. Краката не бива да остават отново да се изстудят. Някои специалисти препоръчват след процедурата табаните да се намажат със загряващ крем: напр. свинска мас, а също масло от розмарин, масло от бор/ела, лавандулово масло или камфор.

Билкари препоръчват още да се вземат няколко скилидки чесън, счукват се леко и се объркват в свинска мас. Намазват се краката и така се стои цял ден. Единственото неудобство е мирисът на чесън, който после можете лесно да прогоните с измиване с шампоан и балсам. В наши дни се предлагат и различни билкови мехлеми, напр. с див чесън (левурда), който затопля студени крайници.

Препоръчва се също канела и джинджифил като лечебно средство. Счита се, че двете съставки особено добре влияят на кръвообращението. Може да се направи следната рецепта: вземете една малка ябълка и 15 грама джинджифил и ги настържете на ситно. Добавете 100 грама кокосово масло и щипка канела. Разбъркайте добре и тази смес я сложете да поври 30 мин. на много бавен огън. Прецедете с цедка и събирайте именно тези капчици масло, които капят, защото те са най-полезните. Така имате домашно олио за студени крайници, което действа затоплящо.

За правилно кръвообращение се препоръчва да се търкаля малка топка първо с единия, после с другия крак. Това упражнение е своеобразен масаж за краката. То е добре да се прави през деня. Ако трайно имате студени крака през зимата, вземайте по-често и цялостна вана, в която са разтворени различни лечебни билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *