Как да спим в жегите без климатик – съвети от сомнолог

В летните горещини е много трудно да се спи в задушна стая без климатик. И все пак можете да спите добре дори при такива условия, но малко хора знаят как да го направят.

Отворете вратата на спалнята

За охлаждане на помещението е необходима циркулация на въздуха. Преди да си легнете, отворете вратата на стаята и включете вентилатора. Това ще помогне за движението на въздуха, охлаждайки го.

„Температурният фактор играе важна роля за качеството на човешкия сън, като оптималната температура за комфортен сън е между 17 и 19 градуса. Можете да охладите апартамента, като ограничите количеството слънчева светлина през деня, доколкото е възможно. За да направите това, трябва да затворите плътно завесите и да използвате слънцезащитен отразяващ филм“, съветва специалиста.

Не яжте тежка храна

Храната също влияе върху качеството на съня, особено през горещия сезон. Ето защо, преди да си легнете, не бива да ядете много, особено някаква мазна или тежка храна.

Хладен душ

Това ще помогне за намаляване на температурата на тялото на човек, а също така ще ви позволи да се отървете от потта и мазнините, натрупани през деня.

Студена вода или напитки

Напитките действат по същия начин като студения душ, а именно понижават телесната температура. Но трябва да ограничите употребата на алкохол и кафе – те имат лош ефект върху заспиването.

Спи без дрехи

Това ще ви предпази от изпотяване, докато спите. Но ако не сте свикнали да спите така, облечете си нещо памучно. Тази материя позволява на кожата да диша и да не се поти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *