Как действа първото одобрено хапче за COVID-19

Първото хапче за лечения при симптоматика на КОВИД беше одобрено от британския медицински регулатор. То ще бъде давано два пъти дневно на доброволци, пипнали заразата, съобщи BBC.

По време на клинични изпитания лекарството, мислено първоначално като илач за настинка, е намалило с 50 процента риска от хоспитализация и смърт, пише „Марица“.

Здравният секретар Сажид Джавид каза, че лечението се оказало „gamechanger“ (б.а. „променящо играта“) за повечето рискови пациенти и такива с потиснат имунитет.

„Днес е исторически ден. Страната ни е първа, която одобрява лекарство, което може да пиете у дома при заразяване с КОВИД“, каза Джавид.

Молнупиравир, създадено от американските фармацевтични гиганти Merck, Sharp and Dohme (MSD) и Ridgeback Biotherapeutics, е първият препарат, който лекува КОВИД орално, а не чрез инжектиране.

Великобритания ще купи лекарства за 480 000 курса на лечение до средата на ноември. Те ще бъдат давани и на ваксинирани, и на неваксинирани, за да са пълни изследванията.

Лекарството се дава в продължение на пет дни след първите симптоми, за да бъде максимално ефективно. То ще може да бъде предписвано от личните лекари при доказан положителен тест за КОВИД.

Лекарството атакува ензим, който вирусът създава, за да се размножава. То му вкарва грешен генетичен код. Това помага заразата да не се размножава в клетките.

Хапчето ще бъде давано първо на хора с КОВИД, които са между леко и средно състояние, като имат поне един риск фактор като тегло, сърдечни проблеми, диабет.

Великобритания се готви за тежка зима въпреки високите нива на ваксинация. Властите предвиждат, че вирусът ще пробие при по-възрастните групи, където смъртността е най-висока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Шот от джинджифил и куркума, който прави чудеса със здравето
Next post Пърхотът е симптом на нелечима болест