Как овесът помага за облекчаване на болки от подагра и ревматизъм

Овесът е богат на аминокиселини, В-витамини, фосфор, желязо, кобалт, калий, алуминий, цинк и манган. Съдържа също витамин К и витамин Е, провитамин А, бор и йод.

Няма друго растение с подобна висока съдържимост на цинк като овеса. Сламата от растението съдържа силициева киселина и може да се прилага за вани.Алкалоидът авенин гарантира способността на овеса да действа успокояващо.

Познатите овесени ядки са незаменимо средство за укрепване на организма; отлична диетична храна при лечебно хранене за твърде много страдания.

Овесът може да се събира в зелено състояние по-рано от пълния цъфтеж. Тази маса се използва прясна или изсушена. Чаят от зелен овес действа успокояващо. Счита се, че може да смъкне нивото на пикочната киселина в кръвта, да тонизира възрастни хора и да помага при подагра и ревматизъм. Подобрява кръвообращението и успокоява кожни раздразнения.

Народната медицина препоръчва вани с овесена слама за облекчаване на болки при ревматизъм и подагра. Облекчава също менструални болки и болки от премръзване. Сто грама нарязана овесена слама се вари 20 минути в три литра вода. Отварата се прецежда и овесената вода се добавя в пълната вана. В тази вода се разрешава да се лежи/седи 15 минути.

Традиционно в диетите след прекарани тежки заболявания има супи с овесени ядки и овесена каша: това е мека храна, която балансира обменните процеси и укрепва кръвообращението. Подходяща е при болести на стомаха, червата и пикочния мехур, на черния дроб и далака. Овесени ядки се препоръчват така също при безсъние и нервност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *