Как сами да изчислим кислорода в кръвта си

Пандемията от коронавирус хвърли целия свят в ужас. Хората забравиха за профилактичните прегледи и сякаш се страхуват само да не хванат ковид, пише retro.bg. В същото време обаче медиците напомнят, че трябва да наблюдавате здравето си не само по време на епидемии и болести, но и редовно.

Така един от важните показатели е нивото на кислород в кръвта. А то може да се определи без специални скъпи устройства. За да разпознаете проблем в организма рано и да посетите лекар навреме, следвайте тези прости указания.

Сгънете фалангите на показалеца и ги притиснете заедно с нокътните плочи. В идеалния случай трябва да се получи малка диамантена форма между тях. Ако тази празнина е налице, тогава всичко е наред с кислорода в кръвта. В случай че няма луфт, трябва да се консултирате с лекар.

Удебеляването на фалангите на пръстите може да е признак за намалено количество кислород в кръвта. Ниските нива на кислород в кръвта (кислородна сатурация) понякога са признак за сериозен проблем, свързан с дишането или кръвообращението, както и за наличието на респираторна инфекция вследствие на ковид-19. Те могат да се дължат на астма, бронхит, тиха пневмония, белодробен оток и други опасни инфекции, които не бива да се подценяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *