Как се „маскират“ болестите на щитовидната жлеза

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани, но от съществено значение са ранното диагностициране и редовната профилактика, категорични са медиците.

Хормоните на щитовидната жлеза съдържат йод. Ако във водата или храната няма достатъчно йод, щитовидната жлеза нараства и причинява ендемична гуша. Свръхактивността на щитовидната жлеза води до поява на гръдна болка и сърцебиене, повишава пулса. Намалената активност на щитовидната жлеза забавя метаболизма.

Това кара сърцето на човек да бие прекалено бавно или неравномерно или да „прескача“ поради пропуснати или допълнителни удари. В резултат на това човек може да получи намаляване на притока на кислород и хранителни вещества до органите и тъканите.

При недостиг на хормони симптомите може да са: лесна уморяемост, слабост и болки в мускулите; леко и умерено наддаване на тегло; зиморничавост, суха кожа, чупливи нокти; депресия; запек; забавяне на пулса; нарушение на паметта; отоци; менструални нарушения, затруднения при забременяване.

При повишена функция на щитовидната жлеза признаците на болестта може да са: загуба на тегло при запазен апетит и добро хранене; нервност и раздразнителност, повишено изпотяване, безсъние; ускорена сърдечна дейност, треперене на ръцете; очите може да изглеждат изпъкнали и бляскави; чести изхождания; обилно потене и подуване в предната част на шията.

Появата на възли на щитовидната жлеза пък може да се изрази в болка, затруднено преглъщане или дискомфорт при гълтане, затруднено дишане, дрезгав глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *