Как се отслабва с картофи?

На картофите от известно време им се носи лоша слава, що се отнася до диетите и отслабването, макар да са много полезна храна. Славата им е такава, защото са богати на въглехидрати. Стига да не ги ядете пържени или като чипс, може да свалите килограми, дори когато ги хапвате почти всеки ден. Те засищат и са пълни с полезни съставки. Диетоложката Кейт Коуфал дори казва пред “PopSugar”, че тези зеленчуци могат да помогнат за загубата на килограми.

Пречат ли въглехидратите на отслабването?

Не всички въглехидрати са еднакви. Сложните въглехидрати са по-добри от простите и рафинираните и играят важна роля в загубата на тегло, казва специалистът. Сложните въглехидрати, като картофите и зърнените храни, са нискокалорични и богати на фибри. Така тези храни помагат да консумирате по-малко калории, но да сте сити. Те се препоръчват пред простите въглехидрати като паста, крекери, зърнени закуски и т.н. Тези храни съдържат повече калории и нямат фибри. Консумирате много от тях, но не се засищате. Коуфал препоръчва да заложите на необработени храни като картофи, кафяв ориз, киноа, царевица, овес и плодове. Не отхвърляйте напълно въглехидратите, нашият организъм функционира нормално като се зарежда с глюкоза от въглехидратите, които хапваме. Трябва да си набавяме 50-60% от калориите от необработени въглехидрати.

Добри ли са картофите за отслабване?

И белите, и сладките картофи са добри за отслабване и се смятат за нискокалорична храна, казва диетоложката. Около 450 грама картофи съдържат 400 калории, а толкова грама хляб съдържа 1200 калории. Това значи, че спокойно може да консумирате картофи, ако искате да свалите килограми, но и да сте сити. Варените картофи са смятани за най-засищащата храна, 2,5 пъти по-засищаща от хляба, показват проучвания. Картофите съдържат много вода, 6 грама фибри и около 10 грама протеин – това ги прави толкова питателни (става въпрос за един голям картоф или 2 средни). Фибрите забавят храносмилането, засищат и намалят глада.

Кои картофи са най-добри за отслабване?

Всички видове картофи са нискокалорични, което прави тази храна приятел на диетите. Но има известна разлика в количеството фибри, натуралната захар и други малки съставки при видовете. Белите картофи са с по-малко калории, но повече фибри. Червените картофи също са с малко калории, имат малко по-малко фибри, но пък съдържат повече фитохимикали. Сладките картофи са с повече калории, но и с повече фибри. Те са заредени и с антиоксиданти, и минерали.

Как да се готвят картофите?

Една от причините, поради които се смята, че се напълнява от картофи, е, защото, когато те се пържат, се използва олио. А когато се пекат, може да се добавят мазнини като масло или мляко. Освен това, към картофите често има сосове или добавки – сирене, бекон, кетчуп, майонеза, чеснов сос и т.н. Така си набавяте допълнителни калории и мазнини, които саботират загубата на тегло. Яжте картофите чисти и най-често – варени или на пара, ако искате да отслабнете. Те са по-засищащи от чипса и пържените картофи и така се запазва наличието на вода в тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вреден или полезен е белият ориз?
Next post 5 причини защо сексът след 40 е по-добър