Как социалните мрежи вредят на психиката ни

Преди години се появи изразът: „Седенето е новото пушене“. Оттогава са се появили не едно и две научни доказателства за вредата на заседналия начин на живот и обездвижването. В този ред на мисли, можем ли да кажем, че социалните мрежи са новото тютюнопушене? На парти, на семейна сбирка, в офиса, в транспорта, буквално където и да сме, ще видим хора, които са погълнати от малкия екран на мобилните си телефони. Те изглеждат замислени и вглъбени, сякаш в дланта си държат един съвсем друг свят. Последното може и да се окаже вярно.

Но какви са вредите от социалните мрежи върху нашата психика? В следващите редове ще се опитаме да дадем някои възможни отговори.

Ето ги и тях:

Могат да създадат негативен цикъл

Прекарването на прекалено много време в социалните мрежи може да доведе до повтарянето на негативен цикъл. Какво имаме предвид? Често пъти, когато човек се чувства депресиран, стресиран, самотен или пък объркан е склонен по-често да посещава социалните медии. Въпреки че си мислите и понякога дори убеждавате сами себе си, че това ви помага, всъщност грешите, пише az-jenata.bg. Прекаляването със социалните медии може да породи у вас чувства на неудовлетворение, изолация и дори да ви направи неадекватни. Тези чувства от своя страна, могат да провокират по-сериозни състояния като стрес, депресия, тревожност. И така вие да се окажете в капана на постоянно повтарящи се негативни убеждения и чувства, от които всъщност сте искали да избягате.

Социалните мрежи могат да породят у вас чувството, че „изпускате нещо“

За този синдром като концепция се говори доста преди появата на социалните мрежи. Той се характеризира като емоционално чувство, породено от дълбоко убеждение, че другите хора живеят по-добре, че имат по-пълноценен живот, а вие сякаш изпускате големите възможности за това. Безсмисленото скролване часове наред може да породи у вас усещането, че всички други хора живеят живот, който е много по-добър от вашия. Когато започнете да имате усещането, че изпускате толкова много хубави преживявания, у вас могат да се породят чувства на самота и тревожност. За да се почувствате по-добре, вероятно това, което ще направите е да увеличите прекараното време в социалните мрежи… А това със сигурност ще доведе и до все по-ниското ви ниво на самоуважение.

Поглъщане на собственото си „аз“

Публикуването на безброй селфита, изразяването на личните възгледи във всеки един възможен момент може да доведе до нездраво възприемане на собствената ви личност. Това може да погълне идентичността ви и да създаде огромна пропаст между вас и другите хора.

Проблеми с възприемането на тялото

Наскоро проведено проучване показа, че сред младите жени (основно) се наблюдава ново психично разстройство. Това е емоционално състояние, при което момичетата сравняват себе си и своите снимки с филтрирани кадри от социалните мрежи. У тези млади дами се поражда дълбоко убеждение, че те трябва да променят телата си по такъв начин, че те да изглеждат като след обработка с филтър. Мнозина пластични хирурзи дори споделят, че техни клиенти искат точно това – да постигнат визия, която наподобява тяхна „филтрирана“ версия.

Социалните мрежи могат да доведат до депресия и безпокойство

Хората по природа са социални същества. За да поддържаме психичното си здраве, ние имаме нужда от контакти. Проучвания доказват, че контактът лице в лице с хора, които обичаме може много бързо да понижи нивата на стрес, да регулира сърдечния ни ритъм, да намали болката и дори възпалителните процеси в организма. В този ред на мисли, колкото повече заменяте истинското общуване с виртуално такова, толкова повече рискувате да отключите или задълбочите симптомите на депресия, тревожност или пък други подобни леки психични разстройства. Редица изследвания показват пряката връзка между депресията и използването на социалните мрежи. Резултатите показват, че депресивните симптоми се засилват с увеличаването на времето, прекарано онлайн.

Кибертормоз

Според проучване, 60% от тийнейджърите са били обект на тормоз или обиди в киберпространството. Липсата на регулация и правила дава възможност на все повече „насилници“ да изпращат обидни съобщения или пък да разпространяват лъжи по нечий адрес. Това може да доведе до неприятни последствия и постоянно чувство на страх у по-младите потребители. Затова, ако имате деца или познати в юношеска възраст, бъдете нащрек и ги предупредете за евентуалните рискове онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *