Карамбола – един звезден плод, богат на различни минерали и витамини

Карамбола – един звезден плод, богат на различни минерали и витамини

Интересни и странни плодове има навсякъде. С различна форма, големина, цвят и вкус. Само един е обаче този, който като отрежеш парченце излиза вкусна звездичка. Той се нарича карамбола. Но този плод не само е атрактивен на външен вид, но също така е известен и с полезните си хранителни и диетични свойства.

Карамболa всъщност е плодът на дървото Averrhoa carambola от семейство Oxalidaceae (Киселичеви). Неговата родината са остров Цейлон и Молукските острови. Индонезия е земята, където карамбола се среща в див вид в горите. В страни като Индия, Южен Китай, Виетнам, Филипините, САЩ (Флорида) звездният плод се среща като култивиран сорт. Плодовете му са месести, оцветени в различни нюанси на жълтото. Когато се среже напречно се получава звезда и оттам идва едно от наименованията му „starfruit“ – звезден плод. Интересен е и вкусът на този плод. Той е нещо средно между слива, ябълка и грозде – от много кисел до по-сладък.

Два са основните типа карамбола – с по-дребни плодове (много кисели, със силен аромат) и с по-едри (с по-мек вкус и по-ниско съдържание на оксалова киселина, на която основно се дължи киселият вкус).

Този плод е богат на органични киселини (най-вече оксалова), но в него се съдържат и минералите калций, фосфор, желязо, натрий, калий и др, витамините А, С и тези от групата В. В 100 г карамбола могат да се открият 31 ккал, 1 г белтъчини, 6,7 г въглехидрати, 0,3 г мазнини и 2,8 г фибри.

Тъй като това не е много добре познат плод у нас за неговите лечебни свойства се знае малко. Това, което можем да кажем е, че в азиатската народна медицина се използват предимно неговите листа и цветове. Тъй като има богато съдържание на витамин С, това го прави мощен антиоксидант. Но карамбола има и антимикробно действие.

Вече узрял, плодът, се консумира пресен. Подходящ е за допълнения към салати, ястия с авокадо и морски дарове. В Китай се приготвя с риба, а на Малайския полуостров карамбола се задушава със захар и карамфил, а понякога и с ябълки. Зелените плодове на карамбола, също както правим у нас зелени домати на туршия, могат да се мариноват или да се сварят заедно със скариди, като в Тайланд. Филипинците пък използват сокът за овкусяване вместо оцет. Цветовете на звездния плод също имат кисел вкус и се прибавят към салати на остров Ява или пък се консервират в Индия.

Трябва да се знае, че хубавият карамбол, не трябва да е омекнал, трябва да бъде с равномерен жълт цвят на кората и кафеникави ръбчета. Ако е много наситено кафяв по ръбовете, това е показател за прекалено дълго съхраняване на плода и загуба на характерните вкус и аромат. Веднъж узрял плодът може да се съхраняват в хладилник до две седмици. Както с много други продукти при стайни условия карамбола също узрява.

Хората, който страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт като ентероколит, гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, не трябва да прекаляват с консумацията на карамбола, защото така може да предизвикат симптомите на някои от тези заболявания. Също така голямото количество оксалова киселина, което звездният плод съдържа, може да наруши солевия метаболизъм в организма и да доведе до бъбречни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *