Кардиологъг доц. Марчев: Как да се пазим от инфаркт през лятото

Рязката смяна на температурите е причината за редица сърдечносъдови заболявания, сред които и инфаркт.

„Температурата, при която се чувстваме най-добре, е от 18 до 25 градуса. Това е оптималната температура. От 25 нагоре смъртността се качва. Също и под 18 градуса.

Колкото човек е по-млад и по-здрав, толкова е по-голям температурният диапазон, на който може да издържа без проблеми. Колкото е по-болен, толкова този диапазон става по-тесен. Болните не успяват да компенсират горещината и студа като здравите. Така че влиянието на времето върху организма зависи от човека“, казва кардиологът доц. Сотир Марчев.

„В хода на годината настъпва аклиматизация чрез ендокринната система към топлото време през лятото, а през зимата – към студеното. Колкото по-рано през годината има горещини, толкова са по-опасни. Ако са в началото на юни, ги понасяме по-трудно, отколкото съвсем същите температури в началото на септември, когато вече тялото ни е свикнало с тях. Балансът на хормоните се е променил“, обяснява още лекарят. Той е категоричен, че едни и същи неща причиняват инфарктите и хипертонията – обездвижване, наднормено тегло, нездравословно хранене и недоспиване. „Високото кръвно е белег, че хората водят нездравословен начин на живот“, заявява специалистът и съветва хората да спортуват, дори у дома – поне 35-40 минути физически натоварвания всеки ден.Тези, които спят под 6 часа, по-често страдат от сърдечносъдови заболявания. Защитните сили се синтезират по време на сън, допълни доц. Марчев. Той дава и три златни препоръки за „имунитет“ срещу инфаркти:

• Контакт с близките – колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее;
• Избягване на негативните новини и коментари;
• Консумиране на повече варива, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки и риба.

Доц. Марчев обяснява, че сърдечноболните обикновено се борят с Ковид-19 около 2 седмици. Те не бива да се страхуват от температурата до 38 градуса например, защото тя стимулира защитните сили на организма. „Месец и половина след преболедуването на Ковид-19 хората не трябва да се претоварват“, казва още доц. Сотир Марчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „Златен шейк“ гони бръчките – как да го приготвим
Next post Компрес с магданоз се бори с разширените вени