Кардиологът д-р Андонов: Носете шалове срещу инфаркт и инсулт през зимата!

Кардиологът д-р Андонов: Носете шалове срещу инфаркт и инсулт през зимата!

Зимните месеци доказано са най-опасните за хората с проблеми на сърцето. Повишено кръвно налягане, болки в гърдите, стягане са сред опасните симптоми, за които трябва да внимаваме.

Честите промени в атмосферното налягане предизвикват спазми в съдовете, а „скоковете“ в артериалното налягане способстват за образуването на тромби. В резултат на това сърцето не се снабдява с необходимото количество кислород и съществува повишена опасност от инфаркт или исхемичен инсулт. „Сърдечните заболявания никак не „обичат“ промените във времето – нито студа, нито жегата. Всички екстремални състояния са противопоказни за сърдечноболните, които са чувствителни към всякакви промени в околната среда“, казва д-р Димитър Андонов. „През зимните месеци често наблюдаваме увеличаване на съдовия спазъм, влошаване на артериалната хипертония. Те от своя страна могат да доведат до още по-неприятни и дори опасни проблеми. Причината обаче не са само студът и вятърът.

През този период на годината хората често забравят за плодовете и зеленчуците и слагат на трапезата повече солени и тлъсти храни. Физическото натоварвате – спортът, разходките, също намалява. Миксът от всички тези фактори се отразява негативно на сърцето“, обяснява лекарят. Кардиологът споделя, че е много трудно да се каже кои температури са опасни. Всичко зависи от индивидуалния организъм и начина му на справяне с околната среда. „Доказано е, че студът в комбинация с вятъра може да обостри пристъпите на т. нар. гръдна жаба. Когато говорим за температури, трябва да обърнем внимание как се климатизира отделният човек. Хората в държави, в които обикновено са свикнали да живеят на топличко, са по-чувствителни дори и на малко понижение на температурите.

Не така стои въпросът в скандинавските държави например. Често наблюдаваме скандинавци, които правят упражнения или извършват тежка физическа дейност при –10, дори –15 градуса и нищо им няма. На един италианец може да му е студено и при 5 градуса над нулата“, подчертава лекарят. „Съветваме пациентите ни да се пазят от вятъра и студа, да се обличат топло, да не излизат навън, когато температурите са много под нулата“, съветва д-р Андонов. За предпочитане е да сложите няколко ката дрехи, които ще ви предпазят лесно от неблагоприятните условия навън. Когато се затоплите, по-лесно ще може да ги свалите една по една, без това да предизвика изпотяване. Шалът е изключително полезен, защото при вдишване затопля въздуха и така намалява опасността да изпитате болки в гръдния кош. „Освен всичко друго това е и сезонът на вирусните инфекции, а при хора със сърдечни проблеми те могат да са много опасни. Често се получават неблагоприятни усложнения. Препоръчваме именно сърдечноболните и възрастните пациенти винаги да се имунизират“, допълва д-р Андонов.

Ако не са го направили преди грипния сезон, януари и февруари трябва да спазвате всички онези добре известни правила за защита от инфекциите – да миете редовно ръцете си, да избягвате контакт с болни хора, да проветрявате стаята често, да носите подходящи маски. „През зимата както хората, които имат сърдечни проблеми, така и всички ние, останалите, трябва да следим внимателно за два основни симптома – задъхване и стягане в гръдния кош. Има още куп други сигнали, че нещо не е наред, но тези са сред най-важните. Ако усетите подобни затруднения или болка, незабавно потърсете лекар, който може да провери какво става“, категоричен е кардиологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *