Кардиолог съветва: Спазвайте тези правила, за да нямате висок холестерол!

Големите количества LDL холестерол (който е вреден) може да блокира артериите. Това повишава риска от сърдечни заболявания и инсулт, две от водещите причини за смърт в България.

Д-р Али Хайдер, интервенционален кардиолог в “New York Presbyterian Queens”, казва, че всеки трябва да проверява холестерола си, за да знае какви са нивата му. Той споделя, че го прави всяка година.

44 годишният Хайдер, който има много добри нива на холестерол, казва, че те зависят от диетата и от това колко добре черният дроб отстранява мазнината от кръвта. Това може да се дължи и на генетиката. Следователно има хора, които се хранят здравословно, но пак имат висок холестерол.

Тук ще разберете какво прави кардиологът д-р Хайдер, за да поддържа нивата на холестерола си ниски. Той добавя, че диетите и режимите трябва да бъдат индивидуални за всеки, но има някои общо насоки, които ще са от полза за всеки.

За да избегнете високите нива на холестерол, яжте повече риба и по-малко червено месо

До преди 2 години, д-р Хайдер е ял месо по 5 пъти седмично, но оттогава е намалил животинския протеин, тъй като той обикновено има високо съдържание на мазнини. Сега той яде месо по 2 пъти месечно и предпочита то да не е мазно. Заменил е пържолите с риба и ядки, като шамфъстък или бадеми.

„Наситените мазнини в месния протеин повишават нивата на вреден холестерол, а тези в рибата и ядките го понижават”, категоричен е кардиологът.

Яжте храни като овес и боб, които се свързват с холестерола

Хайдер съветва да се набляга на овес, боб и леща, тъй като това са храни, които се свързват с холестерола и не позволяват на организма да го абсорбира. Овесът е чудесен избор за закуска.

Фасулът и лещата са богати на фибри, голяма част от които са полезни за храносмилателната система и сърцето. Те също так са чудесен нискомаслен заместител на животинския протеин, който е пълен с наситени мазнини. Обикновеният фасул може да се приготви много вкусно и е идеално ястие за закуска, обяд и вечеря.

Движението е ключово за понижаване на холестерола

Хайдер казва, че упражненията са „супер важни” тъй като те могат да понижат холестерола независимо от хранaта, която ядете.

Той се старае да върви повече пеш, да не използва асансьор и да върти педалите на велоергометъра си поне по 2 пъти седмично за по 20 минути. Докторът е на мнение, че не е нужно дори ходенето на фитнес, само редовните разходки и леките кардио упражнения могат да имат голям ефект.

„Американската сърдечна асоциация” препоръчва на хората да си осигуряват по два часа и половина на „умерена” физическа активност на седмица, като танци, бързо ходене, дори и работа в градината. За тези, които нямат два часа и половина, може да правят по 75 минути по-тежки упражнения, като бягане, скачане на въже или плуване.

За да се предпазите от висок холестерол, се наспивайте редовно

Добрият сън е ключов за контролиране на холестерола в кръвта. Хайдер съветва да спазвате режим, за да се наспивате достатъчно.

Изследване от 2010 г. открива, че лишаването от сън може да увеличи риска от хиперхолестеролемия чрез увеличаване на апетита и консумацията на наситени мазнини в храната. Недоспиването също води и до чувство на умора, което намалява мотивацията за извършване на редовна физическа активност и увеличава стреса, предава Lekuva.net.

Относно съня доктор Хайдер препоръчва да не прекалявате с кофеина, да вечеряте по-рано и да избягвате екраните преди заспиване и през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *