Кардиолог: 15 минути разходка вместо хапчета за кръвно!

Кардиологът Мартин Холе – директор на Центъра за превантивна и спортна медицина в Техническия университет в Мюнхен, член на Научно-консултативния съвет на Германския фонд за сърцето, обяснява какви методи могат да помогнат за намаляване на налягането без употребата на лекарства.

Според специалиста налягането, дори да е леко повишено, води до проблеми с кръвоносните съдове и сърцето. „Сърдечният мускул трябва постоянно да се бори с високо кръвно налягане, така че той се износва бързо“, каза лекарят. Кардиологът изброи три основни причини за високо кръвно налягане – липса на физически упражнения, неправилно хранене и наднормено тегло.

Ето какво съветва Мартин Холе: всекидневна 15-минутна разходка на чист въздух може да намали кръвното налягане с 5-8 mmHg; промените в диетата също могат да помогнат – например замяната на колбаси и хляб с различни зеленчуци; премахване на излишните килограми – всеки свален килограм намалява натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове. Тези три промени могат да предотвратят около 50% от инсултите и инфарктите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *