Кардитът е възпаление на сърдечния мускул

В разширеното сърце някои мускули не изпълняват изпомпваща функция, то изтласква по-малко кръв и лошо снабдява организма. Вследствие на това то още повече се разтяга, а това води до сърдечна недостатъчност. Ето защо сърцето трябва да се ремодулира, тоест да се възвърне към предишното състояние.

Кардитът е причина за увеличаване размера на сърдечния мускул

Съществуват няколко вида кардит, но най-разпространеният е ревмокардитът. Вследствие на патологичните изменения (оток, възпаление) по време на ревматичен пристъп сърцето увеличава размерите си. Ако заболяването не се лекува своевременно, може да се стигне до образуването на така нареченото “сърце на бик”. При това състояние сърдечният мускул, изтощен от патологичните процеси, става сбръчкан и спаружен, а сърдечните камери толкова се разширяват, че сърцето може да заеме и двете половини на гръдната клетка.

В днешно време вече ревмокардитът се диагностицира успешно. С помощта на различни изследвания на кръвния серум се определя типът стрептококови антитела в организма. Установява се патогенезата и се предприема лечение на заболяването. Стрептококовата инфекция (прекарана ангина, скарлатина, пиодермия) може да даде усложнения на сърцето.

Много опасна е недоизлекуваната ангина при деца от 7- до 9-годишна възраст, при подрастващите в период на полово съзряване, а също и при хора, работещи в затворени помещения.

Септичният ендокардит уврежда клапите

При тази форма на кардит микробите се размножават по вътрешната повърхност на сърцето, основно на аортните клапи, предизвиквайки увреждане на сърцето и клапите. Болестта се съпровожда с треска и с тръпки по цялото тяло. Септичният ендокардит изисква много внимателна диагностика и правилно лечение с “грамотно” подбрани антибиотици.

Не по-малко разпространени са т. нар. постгрипни миокардити,

които също се изразяват в изменение конфигурацията на сърцето.

При човек, прекарал грип или остра вирусна инфекция, се появяват следните симптоми: вялост, слабост, задушаване, учестено сърцебиене, аритмия, нарушения в работата на сърцето.

Друго тежко заболяване е миокардит на Фидлер. Причините за него са неизвестни, но нарушението обикновено упорито прогресира. Сърдечните камери се разширяват много рязко, сърдечната недостатъчност бързо се увеличава. За съжаление, на този етап за това заболяване лечение все още няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *