Кариес-убиец?! Банални здравословни проблеми, които водят до смърт

Да загубиш живота си заради банални здравословни проблеми изобщо не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

Лекарите са наясно с това, със сигурност. Затова съществува мнение, че няма безобидни болести – всяко едно заболяване може да удря постепенно и с доста голяма сила.

Терапевтът, ендокринолог и кардиолог Татяна Романенко предупреждава в тази статия, как на пръв поглед незначителни патологии могат да причинят смърт, а в някои случаи водят до нея достатъчно бързо.

Кариес

Кой не се е сблъсквал с такъв проблем като кариес? Но малко хора са наясно каква опасност представлява един болен зъб за човешкия организъм, като цяло. Факт е, че в увредената тъкан на зъба се развива микрофлора. И въпреки че не е много опасна, тя се възпроизвежда. Това може да доведе до неблагоприятни последици – заболявания на бъбреците, ставите и сърцето.

А именно септичен ендокардит, което много често се случва, ако премахнем болен зъб, а инфекцията навлезе в кръвообращението. Що се отнася до бъбреците, бактериите могат да се заселят там и да причинят възпаление. Но, както знаем, бъбреците не болят. Струва си да се съсредоточим върху факта, че следните симптоми показват нарушение на работата им: рядко уриниране, оток, повишено налягане.

Ангина, болка в гърлото

Болка в гърлото – колко често ходим с такова оплакване при лекаря? Малко гаргара, много топъл чай – и това е всичко, защото според мнението на много хора е вредно да се пият антибиотици. Но, стрептококът често причинява болки в гърлото. Възпалено гърло, причинено от такава бактерия, трябва да се лекува само с антибиотик. Ангината причинява усложнения – миокардит, ревматично сърдечно заболяване и също така – бъбречното заболяване гломерулонефрит.

Ако сте имали болки в гърлото, които са продължили по-дълго и са били по-силни, след като се възстановите, направете ултразвук на сърцето и електрокардиограма. Ако малко след възпаленото гърло усетите задух и имате ускорен пулс, това е причина да се обърнете към кардиолог. Така може да се прояви заболяване, наречено миокардит. Ако на фона на възпаленото гърло забележите, че лицето и краката ви отичат, имате задръжка на урина и кръвното налягане започне да се повишава, това е причина да посетите личния лекар, който ще назначи изследвания и консултация със специалист. В крайна сметка, тази ситуация показва, че бъбреците са пострадали.

Често оплакване – наддаване на тегло, загуба на коса

Когато се напълняваме, отиваме при диетолог или просто минаваме на диета. Когато косата започне да пада, консултираме се с трихолог, атакуваме дерматолозите, купуваме скъпи шампоани. Малко хора смятат, че тези козметични проблеми могат да бъдат свързани с заболявания на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. Заболяването се развива, когато жлезата не може да се справи със своята функция и произвежда малко хормони.

В резултат на това, всички процеси в организма се забавят, всички клетки изпитват енергиен глад. Метаболизмът също се забавя – теглото се увеличава. Храненето на луковиците се влошава – косата пада. Развива се и едематозен синдром. Не само краката и ръцете отичат. Течността се натрупва както в сърцето, така и в белите дробове. Такива пациенти често започват да посещават пулмолог, кардиолог. И ги посещават дълго време. А причината е в щитовидната жлеза.

Разкъсване на кожата около нокътната плочка

Кой не е виждал тези малки ранички и обелена кожа в областта на ноктите? Цепнатини и ожулвания в близост до нокътната плочка могат да се появят след хигиенни процедури поради небрежен, некачествен маникюр или след определена физическа дейност с незащитени ръце. Ако абразията не е лекувана правилно и раната е заразена, инфекциозният агент бързо причинява възпаление.

Освен това, когато лекуваме раничката след известно време, антисептикът не прониква вътре, така че инфекцията при уж обикновено белене на кожата и рани около нокътя може да доведе до костно възпаление и сепсис. И често в хирургичното отделение, заедно със сериозните патологии, има и хора с превързани пръсти – тези, които са развили септичен процес. Затова третирайте внимателно дори и най-малките ожулвания веднага щом се появят.

Гастрит

Често си мислим: е, гастрит, всеки го има, какво толкова… Отивате в аптеката и купувате лекарство, което е помогнало на вашия съсед, който също страда от гастрит. Да, повечето лекарства не изискват рецепта. Но стомашната болка може да е признак на сериозно заболяване, включително рак на стомаха. Ето защо, когато се появят нови симптоми и усещания в стомаха, незабавно отидете на лекар и се подложете на фиброгастроскопия (ФГС).

Безразборна употреба на болкоуспокояващи

Свикнали сме да намираме обяснение за всяка болка. Ставата боли – от времето е. Болки в кръста – вдигнали сме нещо тежко не както трябва. Главоболие – умора след работа. Повечето хора, по един или друг повод, пият болкоуспокояващи 2 пъти седмично, и вярват че в това няма нищо лошо. Малко са онези, които смятат че тези лекарства са опасни за цялото тяло, като на първо място страдат сърцето и бъбреците. Кръвното налягане може да се повиши от тях, и след това ще бъде много трудно да се свали.

Изпивате няколко хапчета, появява се рязък скок на налягането – и в резултат на това инсулт. Могат да се появят и остри или хронични увреждания на бъбреците.

Необходимо е стриктно да се спазва дозировката, времето на приемане и да не се пият болкоуспокояващи без лекарско предписание.

Ето защо не бива да подценявате привидно баналните здравословни неразположения. В ситуация, в която нещо не е наред и се чувствате болни, налице е болка и умора, е по-добре да се паникьосвате малко и да отидете на лекар, отколкото да губите време и да увреждате здравето си, като се самолекувате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Гъбичките по краката увеличават риска от астма
Next post Диетолози разкриха тайната на отслабването с яйца