Карфиолът – царят на есенните зеленчуци подмладява и вталява

Той, карфиолът – е царят на есенните зеленчуци. За разлика от другите разновидности на зелето, които са били познати още от Античността, за карфиола се знае малко. Според отделни източници е бил отглеждан от древните египтяни. Някои изследователи смятат за негова родина остров Кипър.

У нас този артистичен и малко странен зарзават се появява в началото на миналия век. Той обаче дълго време в България е познат само като съставна част от туршията. Едва през 90-те години на миналия век някои по-дръзки готвачи опитаха да го представят в нова светлина, разказват кулинари. И допълват, че панираният карфиол бил един от кулинарните знаци на „победилата демокрация“ в ресторантите. Тогава всичките предлагали в менютата си паниран карфиол и пилешки хапки. Тези две хем непретенциозни, хем неприсъщи за социалистическия ресторант ястия носели атмосферата на една достъпна посттоталитарна изисканост.

Неговите възможности в кухнята обаче са далеч по-големи от това да стои в сянката на туршиите. С този дар на есента стават забележителни супи, суфлета и шницели, може да се вари, да се пече, да се панира, да се задушава и тъй като вкусът му е, общо взето, неутрален, могат да се правят различни импровизации с подправки, сирена, сосове и разни други продукти.

А ползите му за здравето са големи. Богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С, К и фолиева киселина.

Вкусен и хрупкав, карфиолът е изключително полезна и диетична храна, която можем без угризения да консумираме.

Карфиолът изобилства от антиоксиданти, предпазващи клетките от вредните свободни радикали и възпаления. Съдържанието на витамин К укрепва костите. Витамин С, съдържащ се в изобилие в зеленчука, помага за по-доброто усвояване на желязо в кръвта.

Ако спазвате като диета, използвайте го в блат за пица или си пригответе „фалшив“ ориз. Изборът е огромен, а идеите – вкусни, полезни и разнообразни.

За да ограничите максимално загубата на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се приготвя на пара или в малко количество вода, която след това може да използвате за супи и сосове.

Карфиолът може да реагира на метал, затова избягвайте да го оставяте в метални купи, иначе рискувате да придобие кафеникав оттенък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 3 евтини напитки, които лекуват и поддържат здрав черния дроб
Next post С билколечение: Болести и оплаквания при кърмачетата