Кафе с черен пипер – какви са ползите от него

Много хора мислят, че кафето не се съчетава много добре с черен пипер, но това не е така. Тази древна напитка е не само много вкусна, но и много полезна за здравето. Помага за отслабване, укрепване на имунитета и пречистване на тялото от токсини.

Традицията да се добавя черен пипер към ободряващата напитка започва преди много векове, когато арабските търговци са започнали да пекат кафеени зърна заедно с черен пипер, за да запазят вкуса и аромата им по-дълго. По-късно се оказва, че тази подправка освен че „запазва“ вкусовите свойства на кафеени зърна, носи големи ползи на тялото.

Ободряващите свойства на кофеина се засилват многократно, когато се добави черен пипер: той подобрява кръвообращението, осигурява насищане на мозъка с кислород и подобрява концентрацията. В допълнение, тандемът от кофеин и пипер активира краткосрочната памет, което улеснява запомнянето на големи количества информация, съобщава изданието The Health Site.

И кафеените зърна, и черният пипер са богати източници на антиоксиданти. Предпазват организма от увреждане от свободните радикали, спират възпалителните процеси в тялото, забавят стареенето, предотвратяват образуването на бръчки, подобряват състоянието на кожата и я предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

Комбинацията от тези две съставки стимулира производството на хормона на „щастието“ серотонин също толкова добре, колкото и шоколадът, но за сметка на това съдържа минимално количество калории.

Пеперинът (активното вещество в пипера) ускорява метаболитните процеси и осигурява ефективна детоксикация на организма. Към напитката може да се добави още бахар и червен пипер чили към кафето.

Първата подправка ще даде повече аромат, а втората ще добави пикантност към напитката. Тази напитка не е подходяща за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания – пиперът може да стане твърде силен дразнител за възпалени лигавици.

За нейното приготвяне са необходими:

  • 4 ч. л. натурално смляно кафе
  • 1/3 ч. л. смлян пипер (червен или черен)
  • канела, карамфил, индийско орехче на вкус

Смесете всички сухи съставки в тенджера, добавете 0,5 ml вода и варете на слаб огън, докато се образува пяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *