Кефир – напитката, която подобрява храносмилането

Кефир – напитката, която подобрява храносмилането

Опитвали ли сте кефир? В последно време все повече хора говорят за ползите от ферментиралата напитка. Тя прилича на пресечено прясно мляко или по-гъст айрян и е чудесно средство за подобряване на храносмилането.

Въпросната напитка се получава чрез кефирена гъба, която е известна със своите лечебни свойства и това, че трябва да се отглежда при специални условия, за да се размножава. Тя е богата на пробиотични бактерии, които насърчават чревната флора и подобряват имунната система.

Вкусът на кефира е по-кисел заради въглеродния диоксид – крайният продукт на процеса на ферментация. От неговата продължителност и млякото, което се използва, зависи и ароматът му.

Как се прави кефир?

Методът на приготвяне на кефир се различава доста от подквасването на киселото мляко, което правят нашите майки и баби. Най-често за напитката се използват кефирени зърна (малки гъби) и пълномаслено краве мляко, но много хора използват козе, овче, соево и кокосово.

За да получите истински кефир, първо трябва да се сдобиете с гъба от някого, който я размножава. След това зърната се измиват хубаво със студена вода и се поставят на дъното на стъклен буркан. Заливат се с определено количество мляко и се оставят на стайна температура за 24 часа. През това време не се поставя отгоре металният капак, а някаква марля или друга по-лека материя, през която да влиза въздух. По този начин естествената захар в млякото ферментира, бактериите се активират и размножават.

След посочения период от време ще забележите, че млякото се е пресекло. Зърната трябва да се прецедят с помощта на пластмасова цедка, след което да се измият и залеят отново. А получената течност – кефир, е готова за пиене, като може да издържи до 2-3 дни в хладилника.

След няколко дни зърната се размножават, стига да са спазени специалните условия, едно от които е температурата да е между 22 и 25 градуса. Тогава вече може да раздавате на други хора. Ако ползвате метална лъжица или цедка, гъбата може да се замърси и да потъмнее, с което се налага да си набавите нова.

Безопасно ли е да приготвяте кефир у дома?

Кефирът е ферментирал продукт, който се получава лесно, ако спазвате указанията. Въпреки това, консумацията му може да доведе до някои стомашни проблеми, ако не се спазва въпросната стерилна среда или пък зърната киснат повече от 24 часа в мляко.

По данни на Helathline, в 175 мл кефир има:
– 4 г протеини;
– 10% от препоръчителния дневен прием на калций;
– 15% от препоръчителния дневен прием на фосфор;
– 12% от препоръчителния дневен прием на витамин В12;
– 10% от препоръчителния дневен прием на рибофлавин;
– 3% от препоръчителния дневен прием на магнезий;
– голямо количество витамин D.

За какво е най-полезен кефирът?

Млякото е източник на протеини и калций, като те присъстват и в кефира. Пробиотиците в напитката подобряват работата на храносмилателната система. Те намаляват подуването и предотвратяват образуването на газове. Млечната киселина в кефира се грижи за обмяната на веществата, а въглеродната киселина, получена при ферментацията намалява раздразнението.

Редовният прием на кефир изчиства токсините от тялото. Също помага за баланса на кръвното налягане, захарта и холестерола в организма.

Процесът на ферментация помага също за разграждането на лактозата в млякото. Според някои доказателства, кефирът може да се пие и от хора, които имат лактозна непоносимост. Въпреки това, преди да прибегнат до консумацията му, е задължителна консултация с лекар.

Според някои изследвания, пиенето на кефир е полезно за хората, които се опитват да отслабнат. Все пак затлъстяването и покачването на килограмите е свързано с чревен дисбаланс, а напитката е изключително ефикасна при този проблем.

Приготвен от краве мляко, кефирът се препоръчва и за здравето на костите и ставите. Все пак той е богат на калций и витамин К. В някои проучвания се съобщава още за противовъзпалителни и имуномодулиращи ефекти на пробиотиците, открити в кефира.

Колко време трябва да се пие кефирът?

Кефирът може да се пие на гладно сутрин или вечер, непосредствено преди лягане. Най-разпространената схема е на всеки 20 дни консумация на ферментиралата напитка да се правят 10 дни почивка. През това време гъбата трябва да се съхранява в хладилник, покрита с мляко, пише Тялото.бг.

Кои са страничните ефекти от приема на кефир?

Като напитка с живи бактерии, тя може много лесно да се развали. Ето защо след като бива направена, тя не трябва да престоява твърде дълго навън, дори и в хладилник. След 2 дни може да бъде негодна за пиене или да има слабителен ефект. При някои хора по-високата киселинност не влияе добре. През първите дни се усеща тежест в черния дроб и бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *