Кивито защитава организма от появата на ракови образувания

Кивито е донесено от Китай в Нова Зеландия в началото на 20-ти век от мисионерите. Този плод е известен още като китайско царигарадско грозде. Има над 400 разновидности, израства на лоза, подобно на гроздето. Кивито е много здравословен плод, с плътна хранителна стойност. Съдържа голямо количество антиоксиданти, флавоноиди и фитонутриенти.

Този плод е богат на фибри, фолиева киселина, витамин С, витамин Е, калций, хром, мед, желязо, магнезий, калий и цинк.

8 причини да ядете киви всеки ден:

ДНК протектор, защитава от рак

Този приятен на вкус плод има профилактични свойства срещу туморни образувания. Екстрактите от плодовете на киви растението инхибират пролиферацията на раковите клетки и защитават ендогенното ДНК от увреждане. Именно увреждането на ДНК е една от водещите причини за раковите заболявания. Китайската народна медицина от много време се доверява на кивито за лечението на различни видове ракови заболявания като рак на черния дроб, на гърдата, на стомаха и на белия дроб.

Подобрява на зрението

Плодовете киви са полезни за добро зрение, защото в тях се съдържат каротин и витамин С, които предпазват от свободни радикали и оксидактивен стрес. В изследването е установено, че яденето на киви предотвратява загубата на зрение.

Полезен при диабет

Този плод има нисък гликемичен индекс и затова е много подходящ за хора с диабет.

Изследване, проведено с екстракт от киви, показва че консумацията на плода помага за регулирането на адипогенезата, което е от решаващо значение за профилактиката на диабета.

Подобрява имунната система

Богатото съдържание на витамин С и на други антиоксидант в кивито осигурява защита на клетките от свободните радикали, особено ДНК-то. Някой проучвания показват, че при редовна консумация кафяво-зеленият плод осигурява и по-силна имунна система.

Предпазва от стрес и депресия

Кивито съдържа инозитол, прекурсор на вътреклетъчната система за вторичен доставчик, който помага за намаляване на нивата на безпокойство, така облекчава последствията от стреса и депресията.

Укрепване на костите

В киви плодовете се съдържат равно количество калций, калий, витамин К и магнезий. Тези хранителни вещества са от съществено значение за развитието на здрави кости

Подходящ за отслабване

Ниският гликемичен индекс и високото влакнесто съдържание на плода предотвратява големия инсулинов удар, за разлика от други плодове с високо съдържание на захар. Това пречи на натрупването на мазнини, което прави плодовете полезни за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *