Киноа – вижте за колко болести помага и как се използва

Киноата е суперхрана, която заслужава да получи почетно място в кухнята. Отглеждана повече от пет века на Андите и наричана „златото на инките“, киноата през последните няколко години бързо се увеличава популярността сред привържениците на здравословното хранене.

Тази уникална храна присъства на все повече трапези, защото се готви много бързо и лесно се съчетава с различни ястия. Често служи като заместител на ориз и макаронени изделия.

Здравни ползи от киноата

Киноата снабдява човешкия организъм с много повече антиоксиданти от всяка друга зърнена храна използвана в безглутеновите диети и носи много ползи за здравето.

Консумирането на киноа може да намали риска от поява на:

  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Диабет тип 2;
  • Хемороиди;
  • Запек;
  • Високо кръвно налягане;
  • Рак на дебелото черво;
  • Наднормено тегло.

Какво съдържа киноата?

Киноата е богат източник на:

Протеин. Веганите и вегетарианците се влюбват в киноата заради високия процент на протеини. Анализите показват, че киноата е „пълен протеин“, който съдържа всички незаменими аминокиселини .

Фибри. В киноата има почти два пъти повече фибри от останалите зърнени храни. Това означава, че може да помогне при запек (запек), да намали риска от появата на хемороиди, както и да бъде съюзник в отслабването.

Минерали, особено магнезий. В една чаша киноа неварена има дори 83% от препоръчителните дневни дози магнезий.

Желязо. В една чаша киноа неварена има 43% от препоръчителните дневни дози желязо.

Рибофлавин (B2). Рибофлавинът, както и магнезият, може да помогне в превенцията и намаляването на главоболието при мигрена .

Киноата не съдържа глутен и лесно се усвоява от организма. Все повече хора се опитват да го изхвърлят глутен от диетата, така че киноата чудесно се вписва в безглутенската диета.

Приготвяне на киноа

Киноата увеличава обема си в процеса на готвене, така че имайте предвид, че от 1 чаша сурова киноа ще получите около 3 чаши приготвена киноа.

Преди да започнете с готвенето на киноата, се препоръчва да я измиете в цедка и по този да триете с длани. Опитайте няколко зърна и ако имат горчив вкус, продължете с измиване.

Киноата се вари във вода. За сваряване на една чаша киноа са достатъчни две чаши вода. Най-добре е първо да оставите вода да заври, а след това да добавите киноата. Варете на ниска температура 15-20 минути.

Консумирайте киноа в комбинация със зеленчуци или, плодове, или добавете в супи и салати. Бъдете креативни, защото вкуса на киноата позволява безкрайно кулинарни експерименти.

Определено си струва да й дадете шанс на киноата да ви обогати трапезата и да ви подобри живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *