Китайска медицина: Здравето на цялото тяло е скрито в петите

Лекарите в древен Китай отдавна са установили, че стареенето на тялото започва от краката. И най-вече – от петите. Съгласно каноните на древната китайска медицина, в петите са съсредоточени активни точки, които са отговорни за правилното функциониране на всички органи. И ако петите са „нетренирани“, тогава цялото тяло страда, а в резултат на това всеки орган остарява.

И така, какви са съветите за запазване здравето на краката, и в крайна сметка на целия организъм? Нека отново се обърнем към мъдростта на китайските лекари.

Съвет № 1. Гимнастика

Необходимо е да се ходи бос, на пети, както и на вътрешната и външната страна на крака. Не е достатъчно да ходим боси само у дома. Според китайската медицина трябва да се ходи без обувки върху поляни, горски път, морски бряг, и всичко естествено (като настилка), дарено ни от Майката Природа. Това укрепва мускулите и костите на краката, подобрява кръвообращението и по този начин се обновява функционирането на вътрешните органи. Класическата гимнастика с тенис-топка, която се търкаля с крака е още един начин да подобрим здравето не само на нашите ходила, но и на цялото тяло.

Съвет № 2: Удряйте!

Започнете точно сега да удряте краката – всеки ден. Ударите се нанасят равномерно върху възглавничката под пръстите на краката. Разбира се, те трябва да са леки и поносими. По-добре е да не почукате с пръсти. За „биенето“ трябва да използвате малък гумен или дървен чук. Ако нямате под ръка точно такъв чук, то и стъклена бутилка ще свърши работа. Почуквайте, докато по цялото тяло започне да се излива приятна топлина.

Китайската медицина определя тази техника като едно от най-добрите средства за защита. С негова помощ се подобрява кръвообращението в краката и в цялото тяло.

Тези, които имат отслабване на зрението, трябва допълнително да почукват лекичко долната част на втория и третия пръст по 5 минути всеки ден. Повечето от вас знаят, че има зони, които са рефлексивно свързани, както с очите, така и с останалите органи от нашето тяло.

Съвет № 3: Масаж

Също така, добре е редовно да масажирате специалната точка, която се намира върху арката на краката – юн-цюан. Търсенето на тази точка трябва да бъде непосредствено под пръстите в средата на арката на крака. Може да направите сух масаж, тоест, просто да натиснете точката 20 пъти без почивка (първо на единия крак, а след това и на другия). Правете масажа сутрин и вечер. Не е необходимо да се прилага допълнителна сила.

Може да направите и един по-различен масаж на точката юн-цюан. Потопете краката в топла вода. Температурата на водата не бива да е повече от 38-40 градуса. Дръжте, докато водата изстине. След това натиснете точката 80 пъти без прекъсване. Завършете като направите лек масаж на цялото ходило за около 3-5 минути.

Съвет № 4: Разходки

И, разбира се, основният стимулатор на здравето на петите, краката и цялото тяло са дългите разходки. Както стана дума още в началото, ако можете да се разхождате боси в гората или близкия парк, ще е най-добре.

Не забравяйте да съблюдавате по време на разходките елементарните правила за безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *