Кога бенките се израждат в тумори

Ако имате множество бенки по тялото си, добре е да отидете на преглед, защото често те се израждат в опасни туморни образувания. Кои са основните индикации на промяната?

Ако забележите потъмняване, избледняване или появата на участъци с промяна в пигментацията, то тогава е необходимо да потърсите съвет от специалист.

Ако бенката премине в злокачествен тумор, големината є без съмнение ще се увеличава. Това е белег на израждане, който лесно може да бъде забелязан дори с просто око. Съществува обаче опасността туморът да започне да расте навътре, което да не даде сериозно отражение върху повърхността на кожата.

Първата по-сериозна индикация, че нещо се случва, е появата на зачервяване около бенката. Това е знак за възпалителна реакция, при която тялото се съпротивлява на разрастването на тумора и инвазията на туморните клетки.

Ако се появят пигментационни петна извън очертанията на невуса, то това е ясен знак, че в началото на процеса туморът е растял на дълбочина, разширил се е под кожата и на този етап отделни периферни негови части са започнали да си търсят изход на повърхността на кожата.

Основната разлика между бенката и меланома е, че бенката не се усеща. Ако обаче се появят сърбеж, болезненост, дразнене или каквато и да е друга форма на чувствителност, то това е ясен знак, че образуванието променя своята същност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *