Козето мляко спасява от диабет

Козето мляко е изключително богато на полезни млечнокисели бактерии (от 65 до 99% според някои изследвания), като по този показател превъзхожда всички останали млечни продукти. Тези полезни бацили оказват благотворно влияние на човешкото здраве, тъй като възпрепятстват развитието на патогенни микроорганизми в стомашно-чревния тракт. Това се дължи на факта, че козата яде само най-младите листенца и клонки от растенията и дърветата, както и плодове и цветя.

Лечебните качества на козето мляко и сирене са безспорно доказани. Те спомагат за по-бързото преодоляване на белодробни заболявания, укрепват имунната и нервната система, лекуват чувствителен стомах.

Помагат още при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми. Наричат ги „естествен антибиотик“, защото са отлично профилактично средство срещу редица заболявания. Например консумацията на 100 г козе сирене на ден намалява с 12% риска от развитието на диабет тип 2. Особено са полезни при стомашни разстройства, анемия, загуба на зрение, диатеза. В Швейцария, преди откриването на стрептомицина, с козе мляко и сирене са лекували болни от туберкулоза, а също така и от анемия, рахит.

За лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника всяка сутрин е полезно да се изпива на гладно по 1 чаша (200–250 мл) прясно козе мляко и още по една – час преди обяд и вечеря. При такъв режим за две години язвената болест изчезва безследно. При възпаление на задстомашната жлеза пък се използва козето кисело мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *