Кои са витамините, които всяка жена трябва да си набави през пролетта

Модерното време, в което живеем, има както много плюсове, така и минуси. Всичко е лесно достъпно и бързо постижимо, но това често води до ниско качество. Особено, когато става дума за храна. Колкото и здравословно да се храни една жена, диетолозите смятат, че е абсолютно невъзможно да си набави оптималните дози витамини и минерали.

Ето защо много хора посягат към хранителните добавки – те могат да дадат тласъка, от който тялото ви се нуждае. Особено през пролетта, когато организмът ви е изчерпал запасите си. Ето кои са основните витамини, които трябва да си набавяте през този преходен сезон.

Витамин В

Има 8 витамина В, които съставляват витамин В комплекс, с различни препоръчителни дневни дози. Имаме нужда от тях, за да може тялото да превръща храната в енергия и да създава нови клетки. През последните години много зърнени храни, брашно, хляб и тестени изделия рутинно се обогатяват с витамини от група В, за да се сведе до минимум рискът от дефицит. Тези витамини се намират в зеленолистните зеленчуци, животинските протеини и пълнозърнестите храни.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, известен също като ретинол. Препоръчителната дневна доза на витамин А е 700 микрограма за жени и 900 микрограма за мъже. Витамин А се съдържа в много млечни продукти, плодове и зеленчуци с жълт или оранжев цвят като пъпеш, манго и кайсии.

Витамин С

Витамин С е водоразтворим витамин, съдържащ антиоксиданти, които насърчават растежа на здрави тъкани и защитава клетките от увреждането на свободните радикали. Дневната доза за мъже е 90 милиграма и 75 милиграма за жени. Витамин С може да се намери в много плодове и зеленчуци.

Витамин D

Витамин D е основен мастноразтворим витамин, който се активира от ултравиолетова (UV) светлина. Освен че се получава от излагане на слънце, витамин D може да се намери и в маслото от черен дроб на треска, мазните риби, млякото и зърнените храни. Недостигът на витамин D е един от най-често срещаните, затова се изписва под формата на хранителна добавка за всички бебета и малки деца.

Витамин Е

Витамин Е е важен витамин за функцията на органите – помага за разширяване на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Трябва да приемате 15 милиграма дневно. Източниците на витамин Е включват растителни масла, авокадо, спанак, семена и ядки и пълнозърнести храни.

Желязо

Желязото подпомага транспортирането на кислород в кръвта. Недостатъчното желязо може да доведе до слаба имунна система и отпадналост, а още по-често се бърка с пролетна умора. Мъжете и жените трябва да консумират между 8 и 18 милиграма желязо дневно. Желязото се съдържа в червените меса, листните зелени зеленчуци и бобовите растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Невероятни ползи, ако добавите лимон към сутрешното кафе
Next post Чаят от портокалова кора подобрява имунитета и храносмилането