Кои са причините за косопада и как да се справим с него?

Косопадът е често срещан проблем, който кара жените да изпадат в ужас. Дневно е нормално да падат между 60 и 100 косъма от главата на всеки човек, но ако забележите по-засилен косопад, трябва да вземете мерки, понеже може да имате здравословни или хормонални проблеми, за които не подозирате.

Ето кои са основните причини, поради които скалпът започва да оредява.

Недостиг на желязо

Честа причина за повечкото косми по четката е загубата на желязо. Затова жените с по-обилна менструация са в риск това да им се случи в някакъв момент. Възможно е падналото ниво на желязото да е предизвикано и от строги диети. Ще познаете, че този елемент е в ниски стойности по бледата кожа на лицето, бледите длани, ако се чувствате сънливи и постоянно уморени. За да разберете със сигурност дали имате проблем с желязото, направете изследване на кръвта. Ако това се окаже причината за изтънялата ви коса, увеличете месото и черния дроб в менюто си или приемайте добавки с желязо.

Стрес

При продължителна притесненост и нервност, косата започва да страда. Тогава кръвоносните съдове по главата толкова се свиват, че косопадът придобива хроничен характер.

Заболявания като анемия и диабет

Оредяването на косата е характерно за заболявания като анемия, диабет, възпаление на белите дробове, поликистозни яйчници, венерически заболявания, увеличение на надбъбречните жлези, проблем с щитовидната жлеза. Понякога причина за проблемите с косата са приеманите лекарства. Сред тях може да са противозачатъчни, таблетки за високо кръвно, диуретици, антидепресанти, стероиди и дори аспирин. Преди да посегнете към някое хапче, прочетете листовката дали страничен ефект не е косопадът. Установено е също, че някои диетични добавки може да предизвикат падане на косата. Сред тях са тези, които съдържат селен, както и различни вносни билки, в които може да се открият тежки метали.

По време на климакс

При климакс, пубертет или бременност косопадът се причинява от повишено ниво на тестостерон (мъжкия полов хормон). Това е най-сложният случай, за разрешаването на който може да се приложи и хормонална терапия. Във всеки случай, преди да се пристъпи към сериозно лечение, трябва да се консултирате със специалист в тази област – трихолог (специалист по строежа, болестите и лечението на косата).

Нарушение в кръвоснабдяването на съдовете на главата

За събуждане на това състояние допринася прекалената употреба на кафе, което рязко разширява и рязко свива съдовете. Смесено с коняк или ликьор, то се отразява още по-неблагоприятно.

Още нещо!

Боядисването, къдренето, сушенето, опъването и връзването вредят на косъма. Затова му давайте почивка от време на време от тези процедури, пише mila.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *