Кои са причините за цистит през лятото? Няколко съвета за предпазване

Каква е опасността да пипнем цистит през лятото? Рискът е доста голям, защото тогава обикновено човек малко мисли за здравето си и е склонен лесно да се отдаде на удоволствията, без да отчита последствията. Ако знаем обаче какво предизвиква цистита, бихме могли да се предпазим или поне да опитаме.

Циститът е възпаление на стената на пикочния мехур и се причинява най-често от различни инфекции. Неговите симптоми са парене, дискомфорт, често уриниране, при клинични изследвания се установяват промени в урината. Най-честите причинители на инфекциозния цистит са бактерии, от рода на ентерококите, хламидия трахоматис, трихомонас и др., гъбички, най-често след продължително антибиотично лечение. Простудата много често е причина за развитие на цистит, но за да се стигне до това заболяване, задължително трябва да има инфекционен причинител. При простуда на пикочните пътища се свиват кръвоносните съдове, което намалява доставката на антитела и спада локалният имунитет, което е предпоставка за активиране на бактериалната инфекция. Метаболитните заболявания – повишена кръвна захар и подагра – благоприятстват възпалението.

На пръв поглед през лятото няма опасност да простинем. Когато сме на море или край друг воден басейн обаче има такава вероятност. Проблем може да бъде голямата амплитуда в температурите между водата и външната среда. Най-голямата опасност обаче са мокрите бански. Най-добре е след излизане от водата мокрите бикини да се сменят със сухи. Важно е дъното на долнището да е памучно, защото иначе може да предизвика раздразване на гениталиите. Те трябва да се пазят и от попадане на пясък, който най-често предизвиква замърсяване. От плажните инфекции трябва да се пазят и двата пола, макар че при жените заради специфичната им анатомия и късата уретра инфекциите се предават много по-лесно и бързо.

Като става дума за полови предавани инфекции, нека да кажем, че случайните връзки трябва да се избягват, защото могат да причинят различни полово предавани инфекции, които по съседство обикновено преминават и към урологичните пътища.

При първите неприятни симптоми трябва да се търси специалист, за да се избегнат бъдещи усложнения.

И през лятото трябва да поддържаме добра лична хигиена. Използването на некачествени миещи продукти може да наруши нормалната влагалищна микрофлора, което прави половата система податлива на инфекции. А както вече споменахме, по съседство тя обикновено предава заразата и към пикочния мехур. По тази причина измиването при жените трябва е от пред назад, в никакъв случай обратното. За мъжете също е важно да спазват добра хигиена – и заради тяхното здраве, и заради здравето на партньорката им.

За летните пикочно-половите инфекции трябва да се знае също, че на тях са по-податливи хора с намален имунитет. Жените в климакс също са рискова група за развитие на инфекции на пикочните пътища, защото изчезват бактериите, които поддържат ниско pH и кисела среда, която не позволява развитието на патогенните микроорганизми.

Мнозина, когато сменят обичайното си място, отидат например на почивка, започват да страдат от запек. Лекарите съветват хората, които имат този проблем да се опитат да го решат, защото задържането на отпадни вещества в дебелото черво е добра среда за развитието на болестотворни микроорганизми около уретрата. По тази и по ред други причини през лятото е най-добре да се наблегне на консумацията на плодове и зеленчуци.

Със запек или не, през лятото е добре да се пие повече вода, защото тя е най-добрата защита срещу опасните бактерии. При добра хидратация на организма, урината е разредена и осмотичното й налягане пада, което води до навлизане на вода в бактериалната клетка. А това е фатално за нея. Така че ако не искате да си докарате цистит, пийте повече вода, особено ако се потите силно.

Освен това, ако ви се пишка, не се стискайте дълго. Задържането на урина създава добра среда за развитие на микроби. Така че навременното и напълно изпразване на пикочния мехур не е за подценяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *