Кой би предположил, че тиквата притежава толкова много полезни вещества

Сезонът на тиквата е, а тя освен че е много вкусна, има и редица ползи за здравето ни. Октомври месец тя се използва предимно като декорация в много страни, а тенденцията навлиза с пълни сили и в нашата култура. Но днес ще се съсредоточим върху нейните полезни свойства върху здравословното ни състояние.

Изключително богата на полезни вещества:

Суровата тиква съдържа много полезни вещества, някои от които са каротин, калий, омега-3 мастни киселини, витамини от група В, лутеин, зеаксантин и др. Може да си направите чудесен сок от сурова тиква, за да си подарите всички тези витамини и вещества. За още по-добър ефект може да добавите малко корен от джинджифил и парче зелена ябълка.

Бета-каротинът и омега-3 мазнините действат благоприятно на зрението, имунитета и състоянието на кожата. Алфа-каротинът се включва в борбата с раковите клетки. Другите вещества като лутеин, бета-криптосантин и зеаксантин спомагат за подобряване на зрението и възспиране на дегенерацията на очите.

Калият и каротините също имат благоприятно действие върху сърцето. За да се предпазим от инфаркт и заболявания на сърдечно-съдовата система, е важно да хапваме зеленччуци, които са богати на каротини, какъвто е и тиквата.

Каротините редуцират производството на холестерол и не му позволяват да повиши нормите си. Семките на тиквата могат да засилят този положителен ефект, ако ги консумираме редовно. От това можем да изведем и факта, че тиквата има определено влияние и върху метаболизма, предпазва ни от диабет и наднормено тегло.

Количеството фибри в нея спомагат при стомашно-чревни раздразнения. От В-комплекс витамините в нея се съдържат цели 5 – В1, В3, В6, пантотенова и фолиева киселина. Кукурбитацинът, който се съдържа в известни количества в някои сортове тикви, е вреден за микроорганизми и дори определени животни, но за нашия организъм е много полезен – има антибактериално, антивирусно и противовъзпалително свойство.

Може би най-важното, разбира се, заради сериозността на проблема, е антираковото свойство на тиквата. Това се дължи на количеството витамин С в нея, витаминът елиминира свободните радикали и ако консумираме редовно тиква, си го набавяме в достатъчни количества, достатъчни за превенцията от ракови заболявания.

Важно е да споменем обаче, че за да си набавим витамина от тиквата, трябва да я хапваме сурова, под термична обработка той се изпарява от нея и няма да можем да се доберем до всичките й полезни свойства. Други полезни минерали и витамини, които откриваме в този интересен есенен зеленчук, са витамин К, калий, манган, мед, магнезий, желязо и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 3 признака, че сте изкарали коронавирус „на крак“
Next post Ще останете шокирани колко е полезен кардамонът