Кокосовото масло е по-вредно за сърцето, отколкото свинската мас

Кокосовото масло е по-вредно за сърцето, отколкото свинската мас

Кокосовото масло се рекламира като здравословен продукт, но учените предупреждават, че увеличава риска от сърдечни заболявания. В момента кокосовото масло преживява връх на популярност като полезно природно средство. Но тази популярност изглежда се основава на агресивен маркетинг, а не на истински научни изследвания. Поне в неотдавнашна брошура, публикувана от Американската сърдечна асоциация, кокосовото масло е пряко идентифицирано като нездравословно.

Брошурата обхваща всички аспекти на приема на мазнини и риска от сърдечни заболявания. Разделът за кокосовото масло е малък, но много информативен. Изданието казва, че 72% от анкетираните хора са изразили увереност, че кокосовото масло е подходящо за включване в която и да е „здравословна диета“. Това убеждение се споделя от 37% от диетолозите.

Тенденцията е забележима и в медийното пространство

Списания, вестници, сайтове и блогове в интернет са препълнени с хвалебствия на кокосовото масло като лек за буквално всеки здравословен проблем. Например, препоръчва се за подпомагане на имунитета, мозъчната функция, храносмилането и дори като заместител на хормоналните лекарства.

Според диетоложката Мелиса Рифкин, кокосовото масло се счита за полезно поради високото съдържание на лауринова киселина. Тази киселина може да повиши нивата на липопротеините с висока плътност в кръвта. Липопротеините с висока плътност се наричат ​​“добър“ холестерол и не се смята, че увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Най-новите изследвания обаче показват, че повишаване нивата на липопротеините с висока плътност само по себе си няма много ползи за здравето.

По-логично е да се съсредоточите върху опасните липопротеини с ниска плътност, съветва Мелиса Рифкин. Тоест, като увеличава нивата на липопротеинитe с висока и ниска плътност, лауриновата киселина в крайна сметка увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Много по-здравословно е да се приема не лауринова киселина, а моно- и полиненаситени мазнини.

Освен това, Мелиса Рифкин напомня, че кокосовото масло е висококалорична храна. Ако не го консумирате умерено, това може да доведе до наддаване на тегло. Мазнините съдържат девет калории на грам, което е много по-високо от съотношението, открито във въглехидратите или протеините, като и двете съдържат четири калории на грам.

Кокосовото масло е 82% наситени мазнини

To e подобно на палмовото масло, между другото, но всички се опитват да избегнат второто, а първото е свързано със здравословен начин на живот. Сега сравнете: кравето масло съдържа само 63% наситени мазнини, докато свинската мас съдържа 39%. Тоест, дори свинската мас е по-здравословна за сърцето, отколкото модерното кокосово масло.

От друга страна, зехтинът съдържа едва 14% наситени мазнини, а шарланът – 6% (по-малко от всяко друго). Ако случайно сте решили да следвате модата и да включите в менюто си нещо екзотично, ще е добре да наблегнете на зехтина и шарлана, и най-вече на свинската мас (заради балансирания състав), отколкото на кокосовото масло.

Американската сърдечна асоциация направи преглед на седем клинични проучвания, които директно изследваха ефектите на кокосовото масло върху нивата на липопротеините в кръвта. И седемте откриха увеличaване нивата на липопротеините с ниска плътност, сравними с ефектите от яденето на така вредните мазни меса. Предвид тези резултати и факта, че няма доказана полза за здравето от кокосовото масло, асоциацията препоръчва да се избягва консумацията на кокосово масло, тъй като е нездравословно.

Друг полезен ефект, който се приписва на кокосовото масло е, че е антимикробно средство. Много популярни блогъри, които прокламират здравословен начин на живот, препоръчват изплакване на устата с кокосово масло. Това, според Мелиса Рифкин дава абсолютно същия ефект като изплакването с вода – някои от бактериите се отмиват, а останалите се чувстват доста доволни от живота.

Няма нито едно клинично проучване, което да доказва, че кокосовото масло убива бактериите, живеещи в човешката уста. И още повече, не трябва да се опитвате да замените антибиотиците с кокосово масло, когато са необходими за лечение (такива препоръки също могат да бъдат открити в Интернет).

По-здравословни алтернативи на кокосовото масло

Масло от рапица: Това масло съдържа както омега-3, така и омега-6 мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на холестерола и да облекчат възпалението. Маслото от рапица има 62% мононенаситени мазнини, 32% полиненаситени мазнини и 6% наситени мазнини.

Екстра върджин зехтин: Тази мазнина има висока концентрация на полифеноли. Полифенолите са естествени антиоксиданти, за които е известно, че намаляват и забавят прогресията на някои хронични здравословни състояния като сърдечно-съдови или невродегенеративни болести. Зехтинът съдържа 77% мононенаситени мазнини, 9% полиненаситени мазнини и 14% наситени мазнини.

Сусамово масло: Това масло е с високо съдържание на лигнани, които са растителни хранителни вещества с антиоксидантни свойства, което вероятно намалява риска от сърдечно заболяване и някои видове рак. Сусамовото масло има 40% мононенаситени мазнини, 46% полиненаситени мазнини и 14% наситени мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *