Колкото по-възрастен сте, толкова повече антитела имате

По-възрастните хора, преболедували коронавирусна инфекция имат значително по-висок брой на антитела в сравнение с по-младите. До това заключение са стигнали група канадски учени, провели изследване през миналата година.

Изследователски екип, ръководен от двама професори от катедрата по химия на Университета в Монреал, се опитват да разберат дали естествената инфекция или ваксинацията водят до генериране на повече защитни антитела.

В своето проучване, публикувано в Scientific Reports, те отбелязват, че тези, които са получили ваксината Pfizer/BioNTech или AstraZeneca, са имали нива на антитела, които са били значително по-високи от тези на заразените индивиди. Тези антитела също са били ефективни срещу варианта Делта, който не е присъствал в Квебек, когато са събирани пробите през 2020 г.

Професор Масон, специалист по биомедицински инструменти, и професор Пелетие, експерт по химия на протеини, изследват една недостатъчно проучена група – хора, които са били заразени със SARS-CoV-2, но не са били хоспитализирани в резултат на инфекцията.

Изследване за антитела

32 нехоспитализирани възрастни канадци с COVID-19 са наети от Centre hospitalier de l’Université Laval за 14 до 21 дни, след като са били диагностицирани чрез PCR тестване. Това се случва през 2020 г., преди да се появят вариантите Бета, Делта и Гама.

„Всеки, който е бил заразен, произвежда антитела, но по-възрастните хора произвеждат повече от възрастните под 50-годишна възраст“, ​​разказва водещият автор проф. Жан-Франсоа Масон (Jean-François Masson). „Освен това, антителата все още присъстваха в кръвта им 16 седмици след диагнозата им.“

Антителата, произведени след инфекция от оригиналния, „първоначален“ щам на вируса, са реагирали и на варианти на SARS-CoV-2, които се появяват в следващите вълни, а именно Бета (от Южна Африка), Делта (Индия) и Гама (Бразилия). Реакцията обаче е била по-слаба – намаление от 30 до 50 процента.

Изненадваща реакция на варианта Делта

„Но резултатът, който ни изненада най-много, бе, че антителата, произведени от естествено заразени лица на 50 и повече години, осигуряваха по-голяма степен на защита от възрастните под 50“, подчертава проф. Жоел Пелетие, ръководител на изследователския екип от Университета в Монреал.

„Това бе определено чрез измерване на капацитета на антителата да потискат взаимодействието на шиповия протеин на варианта Делта с ACE-2 рецептора в човешките клетки, което е начинът, по който се инфектираме“, добавя професорът. „Не наблюдавахме същото явление с другите варианти.“

Когато някой, който е имал лек случай на COVID, е ваксиниран, нивото на антителата в кръвта му се удвоява в сравнение с неваксиниран човек, който е бил заразен с вируса. Техните антитела са по-способни да предотвратят взаимодействието между шиповия протеин и човешкия ACE-2 рецептор (spike-ACE-2 взаимодействие).

„Но това, което е още по-интересно“, продължава Масон, „е, че имаме проби от индивид, по-млад от 49 години, чиято инфекция не е произвела антитела, инхибиращи взаимодействието spike-ACE-2, за разлика от ваксинацията. Това предполага, че ваксинацията повишава защитата срещу Делта вариант сред хора, преди това заразени от първоначалния щам.“

И двамата учени смятат, че трябва да се проведат повече изследвания, за да се определи най-добрата комбинация за поддържане на най-ефективното ниво на антитела, реактивни към всички варианти на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Храните, които гонят тревогата и стреса
Next post Само няколко от тези ядки поддържат силен имунитет цяла зима