Колко витамин С е твърде много?

Витамините са основни хранителни вещества и трябва да се консумират ежедневно, за да може тялото ни да функционира оптимално.

Най-важни хранителни вещества са тези, които тялото не може да синтезира или не може да направи в адекватни количества, пише jenite.bg. Следователно консумацията на храни, осигуряващи тези основни вещества, е задължителна.

Витамините са широко класифицирани като водоразтворими и мастноразтворими витамини. Има общо 13 витамина и всеки изпълнява критични функции, които ни поддържат живи и витамин С е един от тях.

Той е водоразтворим и има някои функции в тялото ни. Той е свързан със защита срещу някои видове рак като тези на устата, хранопровода, стомаха и гърдата. Смята се, че предпазва и от катаракта. Витамин С е необходим за производство на колаген – протеинът, който държи тялото ни заедно, лекува раните ни и поддържа целостта на кръвоносните съдове. Най-важната му функция е, че действа като антиоксидант и укрепва имунната система.

Като водоразтворим витамин, прекомерният прием на витамин С обикновено води до отделяне на излишното количество чрез урината. Витамин С, консумиран под формата на естествени хранителни източници, рядко причинява предозиране. Но ако приемате витамина под формата на таблетки, предозирането е съвсем възможно.

Симптоми на предозиране с витамин С:

Докато приемате добавки, е забелязано, че не се абсорбира цялото количество от витамина. Смята се, че при по-ниски дози се получава около 70-90% абсорбация, докато в мега дози от 1 гр. и повече се абсорбира само 50%. Прекомерното количество, останало в стомашно-чревния тракт, може да раздразни организма, което води до симптоми като:

– Диария

– Гадене

– Повръщане

– Киселини в стомаха

– Безсъние

– Коремни спазми

– Главоболие

Препоръчителен дневен прием на витамин С:

– Възрастни – 2000 мг/ден

– Бременни и кърмещи майки – 1800 мг/ден

– Кърмачета – 400 мг/ден

– Деца – 4-8 години – 650 мг/ден

– Деца – 9-13 години – 1200 мг/ден

– Деца – 14-17 години – 1800 мг/ден

Редовното приемане на много цитрусови плодове, чушки, домати, зелени листни зеленчуци ще ви осигури адекватен прием на витамин С. Добавянето на по-голямо количество трябва да се извършва разумно и само под наблюдението на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *