Компреси с лук – за какво помагат

Компреси с лук – за какво помагат

Лукът е известен със своите противовъзпалителни свойства, но е хубаво е да знаем и какви точни ползи можем да имаме от него като локално приложение освен като добавка в храната за по-приятен вкус и аромат.

С него овкусяваме любими салати, сосове, леки сандвичи. Той съдържа веществото алицин, което е с антибактериално действие. То стимулира лимфния поток и следователно редуцира натрупването на течности и намалява усещането за болка.

Сините петна са вследствие на кръв, която се съсирва. Точно по тази причина компресът с лук помага при хематоми, натъртвания, причинени от падания, ревматизъм, артрит, удари или друг вид инциденти.

Тези леки травми не са опасни, но въпреки това за хората е важно да премахнат по възможно най-бързия начин сините петна и подуванията по себе си, тъй като не са приятна гледка.

Нанасянето на лук директно върху мястото подобрява кръвообращанието и действа за заздравяването на такъв тип травми. Важно е да знаете, че този продукт не трябва в никакъв случай да се прилага върху отворени рани.

Компрес с лук при натъртвания

За компреса с лук е необходимо първо да обелите и нарежете една глава на ситно. Поставете го върху засегнатия участък с помощта на марля или фолио, оставете да подейства за около 20 минути, след което измийте с хладка вода.

Правете това по няколко пъти на ден. За още по-добър ефект може да добавите и 2-3 с.л. морска сол. В такъв случай оставете да подейства за няколко часа.

Етеричните масла от лавандула, чаено дърво и арника също имат свойствата да действат за по-бързото възстановяване при такъв тип наранявания.

Към нарязан на ситно лук добавете 2-3 лъжици от някое от тези етерични масла, оставете да подейства за около 30 минути, покрийте с фолио и с памучна кърпа отгоре, след което отмийте с вода. Повтаряйте процедурата 1-2 дневно. Още на следващата сутрин ще забележите как синините избледняват.

В сезоните на гриповете е хубаво да се обърнем и към народната медицина. Компресът с лук е особено ефективен и при кашлица и бронхит – първо към този метод са посягали някога хората, а не са прибягвали веднага до силни хапчета, които помагат на едно, но вредят на друго.

Компрес от лук с олио

Обелете една глава лук и я сложете да се изпече във фурната до пълно омекване. В блендер с няколко капки вода я разбийте до консистенция на каша.

Нанесете хубаво върху горната част на гърдите и шията, увийте с найлон и дебела кърпа отгоре, за да се затопли добре мястото и да се съхрани след това тази топлина от компреса. По този начин лукът ще подейства за отшумяването на инфекции на дихателните пътища.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *