Компрес с извара стопира гърлобола

Компрес с извара стопира гърлобола

Как да се пазим в сезона на настинките и грипа, как да избегнем антибиотиците и какво можем да направим, за да повишим имунитета си през зимата. Вижте съветите на д-р Мариян Иванов, който е специалист по вътрешни болести, фитотерапевт, хомеопат и йога инструктор.

При болки в гърлото много добре действа компресът с извара, обяснява д-р Иванов. Лекът е особено полезен още при първите дразнения на гърлото и може да се прилага и при малки деца. Дали ще изберете готова извара, или ще кипнете мляко у дома и ще го „пресечете“ с малко лимонов сок – няма значение.

След това прецедете и използвайте по-твърдата консистенция, за да я наложите върху мястото на възпаление. Компресът от извара може да се приложи върху гърлото, а при децата – и върху гръдния кош, защото този метод облекчава и успокоява и при възпаление на дихателните пътища. Добре е върху изварата да сложите вестник или някаква хартия, после найлонов плик, а след това да затоплите компреса с шал, за да бъде ефективен.

Необходимо е да остане на гърлото поне час.

Преди да се стигне до компреса обаче, е важно да се вземат и профилактични мерки, за да се ограничи възможността за заразяване, съветва д-р Иванов. И добавя, че не трябва да се забравя най-важното и най-елементарното – да се поддържа перфектна хигиена. Не забравяйте да миете ръцете със сапун, особено след като сте били в градския транспорт навън, и да проветрявате често помещенията, в които стоите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *