Компрес с тамян облекчава дископатията

Дископатията/дисковата херния е заболяване, свързано с дегенеративни или по-рядко травматични изменения на междупрешленните дискове. Свързана е с болезнени състояния и се смята, че никога не може да бъде напълно излекувана и ни съпътства доживот.

Стара българска рецепта с тамян обаче дава надежда на всички, страдащи от дископатия. Все пак тамянът не е просто част от религиозните ритуали, а извлек от лечебно растение. Взема се едно пакетче тамян, независимо дали от църква или аптека.

Наръсва се върху парче плат и се полива обилно с ябълков оцет, най-добре – домашен. Може и с ракия да се напои тамянът, може и с оцет и ракия. Под парчето плат се слага найлон, за да не изветрява бързо компресът.

Това парче плат се залепва на болното място и се фиксира там с бинт или с лепенки. Веднага се усеща как дърпа и как болката постепенно затихва. Стои така цяла нощ. На сутринта се маха, но аз съм го оставяла и през деня.

Болката изчезва, човек вече може да се движи, но след няколко дни до седмица пак се появява. Затова трябва компресът да се прилага системно, за да се облекчи напълно състоянието и човек отново да бъде работоспособен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *