Копривата мори пролетните алергии

Сенна хрема, алергичен ринит, полиноза са различни имена за алергичната реакция на организма, най-вече на горните дихателни пътища, към полени. Проявява се в кихане, сърбеж в носа, очите, устата, силно повишена секреция и чувство за умора и неразположение.

Симптомите се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно. Статистиката сочи, че 1 500 000 българи страдат от сенна хрема – това е около 20% от населението, като през последните 20 години броят на страдащите от алергичен ринит се е удвоил. На много хора, страдащи от сезонни алергии, се налага да ползват медикаменти, за да се справят със симптомите.

Има обаче ефикасни природни средства за облекчаване на симптомите на пролетните алергии. Макар и неприятно пареща кожата при докосване, копривата е една от най-ефективните билки при алергичен ринит. Като антиоксидант, антимикробно и аналгетично средство копривата може да намали свързаното с алергията възпаление, без да причинява страничните ефекти, които носят някои лекарства.

Пролетта е сезонът на свежата, крехка и прясно набрана коприва. Готвенето на листата на копривата ще премахне ефекта на парене. Можете да я използвате за салати, супи, яхнии, както и да изсушите листата и да пиете ежедневно чай от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *