Кората от върба – природният аспирин

Кората от върба – природният аспирин

Дървото върба расте край реките, по заблатените места, край потоците. Среща се и в планините. Листата на този вид дърво са малки и продълговати. От повече от 2000 години върбата е добре познато средство за облекчаване на болката и намаляване на температурата. С лечебна цел се използва кората на дървото. Тя съдържа гликозида салицин, който в организма се превръща в салицилова киселина.

Салициловата киселина се използва във фармацията за синтез на аспирин. За разлика от аспирина, обаче, това вещество не води до стомашно-чревни разстройства или кървене. В кората се съдържат и дъбилни вещества (танин).

Върбата има обезболяващо, антибиотично, потогонно, диуретично, противовъзпалително, противоревматично действие. Кората на върбата намира широко приложение при лечението на различни болести:

– бактериални и паразитни заболявания – унищожава бактериите в организма, при глисти;

– кръвоносна система – при вътрешни кръвоизливи (вътрешно приложение), кървящи рани, кръв от носа, храчене на кръв (външно и вътрешно приложение);

– храносмилателна система – хронична диария, хронична дизентерия, диспепсия, киселини, стомашни болки;

– пикочна система – подагра, увеличава образуването и отделянето на урина;

– възпалителни процеси – артрит, възпалителни процеси на съединителната тъкан, намалява възпаленията, при спондилит (възпаление на прешлените на гръбначния стълб);

– други – за възстановяване след боледуване, облекчава болката, предотвратява повръщането, при висока температура. Кората от върба може да се използва като вода за уста при възпаление на венците и тонзилит или за промивки на очите при възпалението им.

Външно – като лосион или тоалетна вода – се използва при изгаряния, екзема, гнойни рани, възпаления, пъпки.

Начин на приготвяне:

– студена настойка се приготвя като се слага 1 ч.л. ситно нарязани кори от върба в 400 мл студена вода. Престоява 8 часа и се прецежда. Количеството се изпива за един ден.

– отвара за жабурене се приготвя като се слага 1 с.л. ситно нарязани кори от върба в 200 мл кипяща вода. Кисне 15-20 мин и се прецежда. С отварата се прави жабурене 3 пъти на ден.

– тинктура от кората на върбата се приготвя като се накисва в силна ракия. Тинктурата се употребява при ревматизъм и атртрит.

– дъвче се сурова кора.

Кората се събира през май, юни и юли. Тогава тя лесно се отделя от дървесината. Суши се на сянка или в добре проветриви помещения. Върбовите кори не се препоръчват при бременни и кърмачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *