Кората от дъб е ефективна при гингивит

Гингивитът е ранен, лек етап на заболяване на венците. Важно е да забележите признаците на гингивит, защото това ви дава възможност да действате бързо и да предотвратите развитието на заболяването на венците, преди състоянието да се задълбочи.

Ако бъде оставен без лечение, гингивитът може да прерасне в пародонтит, който представлява остро и необратимо заболяване на венците и е най-честата причина за загуба на зъби при възрастните. Добрата новина е, че подобряването на оралната хигиена може да спомогне за справяне с гингивита и за поддържане на венците в отлично състояние. Ето защо, е жизненоважно да следите за признаците на гингивит, така че да спрете развитието на заболяването на венците.

За да ви помогнем да забележите признаците, ви предлагаме удобен наръчник за четирите основни симптома на гингивит:

1. КЪРВЯЩИ ВЕНЦИ

Един от първите симптоми на заболяване на венците, който можете да усетите, е кървене на венците. Здравите венци не кървят. Ето защо, ако забележите кръв, когато четкате или почиствате зъбите си с конец, това може да е признак за гингивит. Дори ако забелязвате кървене само понякога, не го пренебрегвайте, тъй като това може да е признак, че развивате заболяване на венците.

2. ЛОШ ДЪХ

Съществуват много причини, които могат да доведат до появата на лош дъх (халитоза). Може да се дължи на нещо, което сте яли или ако не полагате добра грижа за зъбите и венците си, но може и да е ранен признак на гингивит. Това е така, защото бактерииите, свързани със заболяване на венците, отделят и неприятна миризма при разграждане на частиците храна в устата ви. Лошият дъх е притеснително и неприятно състояние, но може и да е предупредителен сигнал, че развивате заболяване на венците.

3. ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ

Вашите венци би следвало да изглеждат розови и твърди. Обърнете внимание на това следващия път, когато си миете зъбите – ако имате зачервени, подпухнали и възпалени венци, това може да е симптом на гингивит и знак, че трябва да се грижите по-добре за венците си.

4. ОТДРЪПВАНЕ НА ВЕНЦИТЕ

Погледнете в огледалото и вижте дали забелязвате отдръпване на венците. Това се случва, когато венецът започва да се отдръпва от зъбите, като оголва корена отдолу. Може да забележите, че зъбите ви изглеждат по-дълги от обикновено или да усетите прорез там където венецът и зъбът се срещат (линията на венеца). Друг признак на отдръпване на венците може да е чувствителността на зъбите. Рецесията на венците се среща относително често. Ако забележите, че венците ви са отдръпнати, значи е време да разберете каква е причината за това и какво можете да направите за да предотвратите влошаването на състоянието.

Знаете ли, че болката често пъти е начинът, по който тялото ви сигнализира за проблем, но обикновено гингивитът не е болезнен? Това означава, че може да го пропуснете. Обикновено болката във венците е причинена от нещо друго – може би лоша техника на четкане или зъбен абсцес. Ако венците ви са чувствителни и болезнени, разговаряйте със зъболекаря си, за да установите каква е причината за проблема.

3 рецепти с народни средства при гингивит

  • 2 супени лъжици кора от дъб се поставят във емайлиран съд и се заливат със 2 чаени чаши вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути. Маха се от котлона, прецежда се и се пие на малки порции през целия ден.
  • 3 супени лъжици върбовка вечерта се поставя във термос и се залива със 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 г 4 пъти на ден преди хранене.
  • 3 супени лъжици клончета хвойна вечерта се поставят във термос и се заливат със 3 чаени чаши вряща вода. На сутринта отварата се прецежда. Пие се по 150 г 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *