Корените от слънчогледа топят камъни в бъбреците

Не са много хората, които са запознати с отличните диуретични и противовъзпалителни свойства на корените на слънчогледа. Установено е, че отвара, приготвена от тях, успешно може да се използва за лечението на бъбречнокаменна болест и подагра.

Коренът на слънчогледа е плътно образувание. Ако се почисти от външната си тъмна обвивка, той има бял цвят, а в сърцевината му има малък канал с диаметър 2-3 мм. Коренът обаче се вади и се използва за лечение, когато слънчогледът вече е изсъхнал напълно – тогава той е сух и лек. Не трябва да се събира от земни площи, които са обработвани с химически средства, ускоряващи узряването на растението. Другият показател за полезността на корена е получената отвара. Тя трябва да е с наситения цвят на черния чай и с миризмата на сурови слънчогледови семки. Ако това не се получи, по-добре да се потърси друг корен.

За да се приготви отварата, 300 г наситнени корени от слънчоглед се заливат с 5 л вода. Ври на слаб огън в продължение на 5 мин. През това време трябва да се следи състоянието на течността, тъй като може да изкипи като мляко. След това се оставя да изстине и престоява 10 – 12 часа. Прецежда се и от отварата в подходящ съд се отделят 4,5 л (или в три бутилки по 1,5 л всяка). Корените се оставят в хладилника за повторно варене.

От отварата за денонощие се изпиват 1,5 л, разделени на три приема по 500 мл. Това се прави сутрин, обед и вечер преди храна. В началото на третия ден на приема корените от хладилника отново се заливат с 5 л вода, но този път врят 10-15 мин. Съдът се сваля от огъня и течността се оставя да престои 8-10 часа. Приема се по същия начин – по 1,5 л на ден, разделен на три пъти преди основните хранения. След повторното им сваряване корените вече не са пригодни за лечение.

С това всъщност завършва и първият етап на лечението с продължителност 6 дни. Вторият цикъл трябва да започне непосредствено след него, като се провежда по описания по-горе начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *