Кореноплодните – вкусни и полезни бомби с витамини

Зимата се счита за беден на зеленчуци сезон и за да ги заместим, често посягаме към екзотичните плодове. Кореноплодните зеленчуци обаче са едни от най-подходящите през този сезон за набавянето на необходимите минерали и витамини за нормалното функциониране на организма и поддържане на имунитета. Освен че в повечето случаи са местни култури, кореноплодните зеленчуци се приготвят сравнително лесно, а когато се съхраняват правилно, те се превръщат в най-добрата жива храна и имуностимулатор през студените месеци.

И ако досега не сте обръщали внимание на ряпата, цвеклото, целината и алабаша, то се надяваме да посегнете към тези скромни зеленчуци, след като научите колко ценни и полезни могат да бъдат за добрата ни форма през сезона. Може да консумирате някои от тях сурови, да приготвяте сокове или да ги добавяте към супи и основни ястия.

Ряпа

Ряпата има отличен хранителен профил, като е изключително богат източник на витамин С, фибри, манган и калий. Витамин С повишава имунитета и намалява тежестта на респираторните инфекции, както и симптомите на обикновената настинка. Ряпата е идеална храна и за превенция от рак на стомаха, белите дробове и гърдата.

Цвекло

В България е познато само червеното цвекло. То съдържа малко калории и много фибри. Богато е на магнезий, желязо, полезната за сърцето фолиева киселина и противораковия антиоксидант бета-каротен. Още по-полезни от корена са листата на растението, в които се съдържат два пъти повече фолиева киселина, калций и желязо. От листата може да се приготви изключително хранителна салата, но за жалост на нашия пазар обикновено се продава само коренът на растението.

Целина

Бедната на въглехидрати, а богата на хранителни вещества целина е често подценяван зеленчук. Но тя има редица ползи за здравето – предпазва от остеопороза, подсилва имунитета, подпомага сърдечното здраве, намалява възпаленията и кожните раздразнения, препоръчва се при диабет. Идеално се вписва в гювечета или супи.

Алабаш

Хранителните съставки на този симпатичен зеленчук са съсредоточени основно в луковицата, която се използва в кулинарията. Листата на растението също може да се използват в приготвянето на салати.

Характерно за алабаша е наличието в състава му на съединения, наречени глюкозинолати, които са определящи за аромата и вкуса му. При обработката им в организма се образуват метаболити с антиоксидантен и антимутагенен ефект.

В състава му попада и вещество, наречено накратко TriHMA, което проявява антитуморен ефект посредством механизъм на програмирана клетъчна смърт (апоптоза).

Алабашът укрепва имунната система, помага при анемия и авитаминоза, полезен е при астма, бронхит, туберкулоза и лъчева болест. Има пикочогонно действие, облекчава симптомите при настинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *