Корен от магданоз и ползите му за здравето

Магданозът е една от най-ароматните и вкусни подправки, заемащи централна част в нашата традиционна кухня, а и не само. Той е популярен в кухнята на много други народи благодарение на превъзходните си вкусови и хранителни качества.

Коренът на магданоза е един елемент от състава му, на който не обръщаме достатъчно внимание. Той обаче заслужава специално място в кухнята ви, защото притежава фантастични ползи за здравето, благодарение на свойствата, хранителните си вещества и елементи, които съдържа.

Какви са ползите за здравето от корена от магданоз?

За здрава сърдечносъдова система

Коренът от магданоз е полезен за сърцето и кръвоносните съдове. В него се съдържат големи количества калий, който участва в контрола на кръвното налягане. Този минерал подобрява и еластичността на кръвоносните съдове, което прави кръвообращението по-лесно и качествено.

За здрав имунитет

Коренът от магданоз е полезен и за имунната система. Богат е на витамин С и антиоксиданти, които са важни за подобряване на имунните защити на организма. Големите количества витамин С се борят с инфекциите, свободните радикали и микробите. Той е важен и за правилното делене на клетките.

Подобрява храносмилането

Коренът от магданоз е много богат на фибри. Това допринася за ускоряване движенията на червата и подобрява усвояването на хранителните вещества. Коренът от магданоз е полезен и за премахване на газовете и подуването на корема.

Подобрява здравето на костите

В корена от магданоз се съдържа много витамин К, а той е от голямо значение за костната плътност. Витамин К участва в деленето на костните клетки и подобряването на костната плътност, което е важно за превенцията на остеопороза.

Подмладява кожата

Благодарение на антиокисидантите в състава си, коренът от магданоз е много полезен за кожата. Фибрите, флавоноидите, витамин С вкупом се борят със свободните радикали и вредното влияние на слънчевата светлина и околната среда. Това забавя стареенето и подобрява структурата на кожата.

Можете да приготвяте корен от магданоз по много различни начини. Той успешно може да се включва в печени, пържени ястия, може да се сотира или да се вари, като част от зеленчукови и месни супи. Подходящ е и за добавяне към пресни салати. Просто го обелете и настържете. Можете да го добавите и към пюрета, сосове и гарнитури към рецепти с месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *