Коронавирусът може да причини дисфункция на щитовидната жлеза

COVID-19 засяга функцията на щитовидната жлеза чрез различни механизми. Това твърди в новото си проучване на д-р Илария Мюлер и колеги от Миланския университет, Италия.

Проучването проследява пациенти с дисфункция на щитовидната жлеза, свързана с болестта COVID-19 в продължение на една година. Целта е да се определи по-добре засягането на щитовидната жлеза и процесът да се проследи във времето.

При умерено до тежко заболяване от COVID-19, появата на тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза) играе важна роля в дисфункцията на жлезата, в допълнение към други добре познати механизми, действащи главно върху оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза.

Хормоналният дисбаланс обикновено е лек, но се увеличава при тежки случаи на COVID-19. Тяхното изследване беше представено по време на 24-я Европейски конгрес по ендокринология, който се проведе на 23 май в Милано, Италия.

Функцията на щитовидната жлеза е от решаващо значение за метаболизма, растежа и развитието на човешкото тяло. Чрез непрекъснато освобождаване на стабилно количество хормони на щитовидната жлеза в кръвния поток, тя подпомага регулирането на множество функции на тялото, пише zdrave.to.

Щитовидната жлеза генерира допълнителни хормони, когато тялото се нуждае от повече енергия в определени ситуации, като например, когато човек расте, при настинка или бременност.

Проучването разглежда повече от 100 пациенти, приети в болница с тежък COVID-19, като анализира техния тироид-стимулиращ хормон (TSH) и други показатели. Тиреоидитът е бил често срещан сред пациенти с COVID-19, а функцията на щитовидната жлеза, както и възпалителните показатели, се нормализирали в почти всички случаи малко след края на заболяването им от коронавируса.

Въпреки това след 12 месеца областите на тиреоидит оставали видими при преглед с ултразвук на щитовидната жлеза при половината от пациентите, дори да са намалени по размер. Дългосрочните клинични последици, ако има такива, са неизвестни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Младите орехи пречистват кръвта и свалят холестерола
Next post Имате лош дъх? Вижте на какво може да се дължи